Ciasto leśny mech


To nie jest typowe ciasto na Boże Narodzenie, jednak kolory jakie w nim dominują są bardzo Świąteczne :) Jest łatwe do zrobienia i może spokojnie zastępować tort urodzinowy.
Mój tata obchodzi urodziny tuż przed Świętami, więc najczęściej właśnie to ciasto pełni rolę tortu.
Nie jest ciężkie, pełne szpinaku więc można śmiało powiedzieć że zdrowe. Robi się  je w miarę szybko, w przeciwieństwie do tradycyjnych tortów i naprawdę nie trzeba być cukiernikiem, żeby zachwycić naszych gości. Przepis, którym się podzielę jest zlepkiem kilku przepisów, które znalazłam w internecie. Polecam !

Składniki:

Ciasto
450 g mrożonego szpinaku ( wcześniej rozmrożonego i odsączonego z nadmiaru wody)
4 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej

Krem
500 ml śmietanki kremówki ( najlepiej 36 %)
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
łyżka esencji waniliowej ( lub cukru waniliowego)

Dodatkowo:
puszka ananasów ( sok nam się przyda do nasączenia)
pół dużego granata lub jeden mały

Mąki przesiewamy, dodajemy proszek oraz sodę i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania pomału dolewamy olej.
Do masy jajeczno-olejowej dodajemy szpinak, mieszamy. Na koniec dodajemy mąki, i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
Do formy tortowej o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno) przelewamy ciasto. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 60 minut ( jednak już po 50 minutach możemy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe).
Zostawiamy ciasto w piekarniku przez godzinę, następnie wyciągamy i czekamy aż całkowicie ostygnie.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Jak będzie puszysta i w miarę sztywna dodajemy śmietan-fixy, esencję i cukier puder. Chwile jeszcze razem miksujemy.
Ciasto wyciągamy z formy, ścinamy "górkę" ( ok. 1/3 ciasta) i kładziemy na talerzu lub na paterze. Spód ciasta nasączamy syropem z ananasa. Ananasy kroimy w kawałki, wykładamy je na spód. Na to wykładamy ubitą śmietankę, wyrównujemy. Z "górki" ciasta kruszymy miąższ ( skórkę zostawiam), posypujemy spód z bitą śmietaną. Na koniec posypujemy pestkami granata.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego !






Komentarze

Popularne posty