Pierogi z mięsem ( z rosołu)


Jeżeli mamy mięso z rosołu a nie mamy ochoty na pasztet to polecam wykorzystać je do pierogów. Największym fanem tych pierogów jest mój brat.
Tak jak przy pasztecie, z tym farszem nie ma za dużo roboty, Oczywiście nie mówię że lepienie pierogów jest szybkie, jednak jeżeli nie przesadzimy z ilością nie jest to zajęcie, które nam zajmie pół dnia.
Z podanego przepisu wychodzi około 50-60 pierogów.

Ciasto na pierogi:

500 g mąki pierogowej lub tortowej
500-600 ml gorącej wody
łyżeczka soli
2 łyżki masła

Mąkę mieszamy z solą.Masło roztapiamy w wodzie. Gorącą wodą zalewamy mąkę i mieszamy widelcem. na początek wlewamy 500 ml i patrzymy, czy woda się wchłonęła. Wszystko zależy od mąki, czasami potrzeba wlać nieco więcej. Ciasto przekładamy na blat lub stolnice i ugniatamy około 10 minut lub do czasu jak po przekrojeniu ciasta nie będzie widać pęcherzyków powietrza a strukturą będzie przypominać plastelinę. Odkładamy pod przykryciem na około 20 minut. Ciasto wałkujemy na grubość  ok. 2 mm, wycinamy krążki, kładziemy farsz i lepimy, zgrabne pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia  około 5 minut.

Farsz:

mięso z rosołu 
trochę warzyw tj, seler, por, marchewka
cebula, 2-3 ząbki czosnku
masło lub inny tłuszcz, 2 łyżki
sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione zioła


Mięso oddzielamy z kości i skór ( chociaż skóry można również użyć do farszu), mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze. razem z warzywami.
Na patelni podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy zmielone mięso z warzywami, dodajemy posiekany czosnek.
Dodajemy sól, pieprz oraz zioła, mieszamy, próbujemy.
Gotowy farsz formujemy w kulki  ( mniej więcej wielkości orzecha laskowego, jednak wszystko zależy jakiej wielkości preferujemy pierogi) i kładziemy na środku kółek z ciasta, następnie lepimy.

Można podać z cebulką podsmażoną na tłuszczu.

* jeżeli zostanie nam farsz, można go śmiało mrozić





Komentarze

Popularne posty