Przepyszna surówka z selera naciowego, jabłka i orzechów oraz pieczony pstrąg
Do surówki użyłam tzw. serca selera naciowego czyli 4 łodygi ze środka plus serce ( lub głąb, jak zwał tak zwał). Jest to najdelikatniejsza część tego warzywa, wyróżnia się jaśniejszym kolorem. Pozostałe łodygi można użyć do ragu, sosu bolognese czy też zielonych koktajli.
Olej włoski jaki tutaj użyłam nie jest niezbędny, jednak idealnie komponuje się z resztą składników.
Pieczony pstrąg z kolei robi się tak szybko i prosto, że ten obiad naprawdę nie wymaga więcej niż 30 minut naszego czasu. A przed Świętami każda minuta jest cenna, więc jest to moja propozycja na szybki, zdrowy obiad.
Sałatka z selera naciowego, jabłka i orzechów włoskich
Składniki( 2 -4 porcje):
serce selera naciowego ( razem z listkami)
1 duże jabłko
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
szczypta soli
garść orzechów włoskich
łyżka oleju z orzechów włoskich
Seler kroimy w bardzo cienkie plasterki. Jabłko myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na 8 części, a następnie w dość cienkie plasterki. Seler i jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód, szczyptę soli, mieszamy. Próbujemy czy smak nam odpowiada, skrapiamy olejem. Na koniec posypujemy orzechami włoskimi (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni)
Pieczony pstrąg
Składniki:
1 mały pstrąg na jedną osobę
ziołowe masełko
Pstrągi myjemy, skrobiemy. Nacinamy delikatnie skórę aż do kręgosłupa, z obu stron. W zagłębienia wkładamy po kawałku masła ziołowego ( na które przepis znajdziecie tutaj). Po kawałku masła wkładamy też do brzucha ryby.
Tak przygotowane pstrągi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Jako dodatek skrobiowy podałam ziemniaki, które wcześniej podgotowałam, i położyłam między ryby, żeby się podpiekły i przeszły aromatem masła..
Przed podaniem można rybę skropić sokiem z cytryny.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz