Pyzy z mięsem (farsz z mięsa z rosołu)
Zostało wam może trochę farszu z pierogów? Jeżeli tak, to można go wykorzystać do tego przepisu.
Oczywiście pyzy mogą być bez nadzienia.
Sekretem udanych pyz, jest przede wszystkim gatunek ziemniaków jaki użyjemy. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, typ BC (czasami na opakowaniu nie jest napisane jaki to typ, więc szukajmy ziemniaków tzw. do pieczenia). Proporcje ugotowanych do surowych też nie są bez znaczenia. Najlepiej jak 1/3 ilości ziemniaków jest ugotowana i ostudzona ( można to zrobić dzień wcześniej) a 2/3 surowe.
Składniki (4 porcje):
3 kg ziemniaków
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
farsz mięsny (przepis tutaj)
1 kg ziemniaków gotujemy, studzimy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną przekładamy na sitko ( najlepiej jak postawimy je nad jakimś naczyniem, np. nad miską), a płyn z ziemniaków zachowujemy. Po upływie kilkunastu minut, zlewamy wodę a skrobię, która się osadziła na dnie miski dodajemy do dobrze odciśniętych ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z surowymi ziemniakami. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól, i wyrabiamy jednolitą masę.
Jeżeli nie używamy nadzienia, formujemy po prostu w miarę zgrabne kulki.
Jeżeli jednak używamy farszu, kulkę masy ziemniaczanej spłaszczamy ( mniej więcej duża łyżka stołowa), na środek kółka kładziemy farsz, następnie zawijamy i formujemy kulki.
Pyzy wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut od wypłynięcia.
Pyzy można podać z okrasą z boczkiem oraz duszoną kiszoną kapustą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz