Racuszki z kaszą jaglaną i jabłkiem
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Jednak smak jej może nie wszystkim odpowiadać. Mi zdecydowanie najbardziej smakuje na słodko, a jak już ją zamaskuje jak w tym przepisie to mogłabym ją jeść codziennie.
Nie jest to dietetyczna przekąska, jednak racuszki w z jabłkami w podstawowej formie chyba każdemu kojarzą się z dzieciństwem. A to bardzo przyjemne wrócić do tych beztroskich lat, szczególnie teraz gdy za oknem szaro, buro i ponuro .
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
2 łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru
szklanka ciepłego mleka krowiego lub np. migdałowego
60 g kefiru, w temperaturze pokojowej
łyżeczka esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( można użyć razowej, lub pomieszać obie mąki)
2 jajka
15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
łyżeczka kurkumy
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
450 g jabłek ( 3 sztuki średniej wielkości)
olej do smażenia
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Jeżeli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn ( tutaj znajdziecie sposób na zrobienie rozczynu). Jak mamy suche drożdże, mieszamy je z mąką.
Mąkę mieszamy z przyprawami, z cukrem ( chyba że go zużyliśmy do rozczynu).
Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z jajkami, mlekiem, kefirem, mąką z przyprawami, dodajemy rozczyn i dobrze mieszamy. Odstawiamy ciasto na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennym i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto łączymy z jabłkami, i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Na rozgrzany olej kładziemy porcje ( ja użyłam do tego łyżki stołowej) ciasta. Smażymy na średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu.
Gotowe racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz