Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Jako dziecko nie cierpiałam tej potrawy. Moja babcia zawsze ją podawała z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Śledzi nie jadłam w ogóle. Tylko ziemniaki i śmietanę:)
Z czasem polubiłam śledzie, a dzięki mojej szwagierce, poznałam tę potrawę w wersji z jabłkiem.
Lekko słodko-słony smak podbił moje serce, i teraz jest to jedno z moich ulubionych dań.
Składniki (4 porcje):
40-50 dag śledzi
1 średnia cebula
1 duże jabłko o słodko-winnym smaku
duża śmietana 12 % lub jogurt grecki
100 ml słodkiej śmietanki
pół łyżeczki cukru pudru
szczypta pieprzu
Śledzie moczymy. Najlepiej jak robimy to dwa razy, po godzinie. Należy jednak, sprawdzać odkrawając kawałek i jeżeli jest lekko słony, to znak że jest już dobry. Czasami wystarczy jedno moczenie, czasami trzy.
Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w dowolne kawałki ( ja pokroiłam w 5 cm paski).
Do miski, w której są śledzie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz cebulę.
Do śmietany lub jogurtu dodajemy śmietankę, cukier puder oraz pieprz. Mieszamy.
Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie. Mieszamy, odstawiamy na 2 h lub dłużej, żeby się smaki przegryzły.
Jeżeli śledzie zastępują obiad podaje je z ziemniakami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz