Tarta ze szpinakiem i dynią


Kolejny przepis, który powstał z nadmiaru szpinaku. Zamiast dyni można użyć batatów.
Jako wielka miłośniczka kuchni francuskiej powinnam podać przepis na kruchy spód. Nie tym razem. Nie będę was oszukiwać. Zamiast ciasta francuskiego niechcący kupiłam kruche, na tartę.
Nie marnuję jedzenia, więc musiałam jakoś zużyć tą zakupową pomyłkę.
Tak jak kupne ciasto francuskie jest całkiem dobre, tak kruche pozostawia wiele do życzenia.
Jednak czasami warto sobie ułatwić pracę i nie ma się czego wstydzić :) Szczególnie teraz, w tym gorącym okresie przed świątecznym :)

Składniki:

opakowanie ciasta na tartę lub ciasta francuskiego
250 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
150 g świeżego szpinaku baby
2 cebulki szalotki
6 jajek
100 g kwaśniej śmietany 12 %
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
garść tartego parmezanu do posypania
1 świeża chili
kawałek sera zalegającego w lodówce ( u mnie camembert)

Dynię podsmażamy na maśle, dodajemy szalotkę. Po ok. 10 minutach dodajemy umyty szpinak. Smażymy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz ząbkiem czosnku, drobno posiekanym. Mieszamy, przekładamy farsz na durszlak, żeby pozbyć się płynu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto na tartę lub ciasto francuskie przekładamy do formy na tartę, kładziemy papier do pieczenia, na który kładziemy specjalne obciążniki ( zazwyczaj ceramiczne kulki) lub po prostu ziarna fasoli, ciecierzycy itp. Tak przygotowane ciasto z obciążnikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 12 minut.  Po tym czasie, ściągamy papier z obciążnikami wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód, czekamy chwilę, żeby trochę ostygło .
W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną.
Kładziemy farsz na spód, zalewamy masą jajeczną, posypujemy startym parmezanem, kładziemy kawałki camemberta. Chili kroimy w cienkie plasterki, posypujemy tartę.
Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
Kroimy jak trochę ostygnie.
Smacznego !


Komentarze

Popularne posty