Makaron soba z tofu i wołowiną w sosie teriyaki
Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tofu. Jednak w tym przepisie idealnie się komponuje z resztą składników. Tofu działa jak gąbka, a co za tym idzie wchłania wszystkie smaki. Razem z makaronem o gryczanym smaku, mieloną wołowiną tworzą niezapomnianą i orientalną potrawę, która zasmakuje nawet przeciwnikom tego składnika. Oczywiście bez wołowiny będzie równie smaczne, a bez mięsa danie będzie wegetariańskie.
Składniki (4- 6 porcji):
400 g mielonej wołowiny
350 g miękkiego tofu
350 g makaron soba
czubata łyżeczka przyprawy 5 smaków
100 g pieczarek
imbir wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
1 świeża chili
200 g zielonego groszku
1 czerwona papryka
por (biała część)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu teriyaki
łyżka oleju sezamowego
czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
400 ml bulionu wołowego lub warzywnego( może być z kostki)
łyżka oleju do smażenia
sól
kolendra lub natka pietruszki, do posypania
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, wrzucamy wołowinę, posypujemy przyprawą 5 smaków. Smażymy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, czosnek siekamy, pora kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę, imbir drobno kroimy i siekamy. Jeżeli używamy mrożonego groszku rozmrażamy go ( np. przelewając gorącą wodą).
Jak wołowina będzie już usmażona dodajemy por, czosnek oraz imbir i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Smażymy wszystko ok. 5 min. W tym czasie bulion, olej sezamowy, oba sosy i skrobię mieszamy, następnie dodajemy do składników na patelni.
Wszystko razem gotujemy, bez przykrycia kilka minut.
W tym czasie wstawiamy wodę na makaron.
Do gotującego się sosu dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz groszek. Jeżeli nie używamy wołowiny, tofu przyprawiamy przyprawą 5 smaków, oraz po łyżce sosu sojowego oraz sojowego i marynujemy kilka minut. Sprawdzamy czy sos jest odpowiednio słony, jeżeli nie dodajemy taką ilość jaka nam odpowiada.
Makaron gotujemy o połowę mniej czasu niż jest to wskazane na opakowaniu.
Jak będzie już gotowy wkładamy do sosu, mieszamy i chwilę razem gotujemy.
Na koniec posypujemy pokrojoną w cienkie plasterki chili i kolendrą.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz