Makaron z brokułami i sos 4 sery
Czy czasami zdarza się wam , że po spotkaniu towarzyskim nie wiecie co zrobić z resztkami sera? Jeżeli to była długa posiadówka, często te serki są już nieco zeschnięte. Więc albo je wyrzucimy albo....no właśnie, wykorzystamy do sosu.
Sam sos serowy jest pochodną serowego fondue, które pochodzi ze Szwajcarii. Jednak warzywa zapiekane z sosem serowym z kolei są bardzo popularne w USA. Makaron spaghetti pochodzi z Włoch. Czyli ta potrawa ma sporo korzeni, jednak ani Włosi ani Szwajcarzy nie posiadają czegoś takiego w repertuarze, więc jak najbardziej jest to potrawa amerykańska.
Amerykanie uwielbiają przetwarzać potrawy swoich imigrantów na ciężkie, ociekające sosem dania. Nie jestem fanką takiego jedzenia, dlatego staram się znaleźć złoty środek.
Przygotowanie tego sosu polecam robić w kąpieli wodnej ( wtedy mamy pewność że sos nam się nie przypali). Celowo nie podałam ilości serów jakich mamy użyć, bo wszystko zależy ile nam zostało. Tak samo wszystkie gatunki sera ( oprócz mascarpone, który zastępuje nam śmietankę), są dowolne. Całe danie robi się ekspresowo, polecam !!
Składniki (5-6) porcji :
500 g makaronu
1 brokuł
250 g serka mascarpone
ser camembert
ser parmezan
ser emmentaler
sól, pieprz
Brokuła kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Wstawiamy wodę na makaron.
Garnek z wodą ( 1/3 wysokości) wstawiamy na ogień i na to kładziemy miskę, na tyle dużą, żeby zmieścił się cały makaron. Wkładamy do niej serek mascarpone, okrojony ze skórki i pokrojony camembert, starty, parmezan oraz emmentaler. Często mieszając, czekamy aż wszystko się ładnie połączy.
W między czasie gotujemy makaron, al dente ( spokojnie, jak ktoś nie lubi takiego, to w sosie dojdzie do idealnego).
Gotowe brokuły przelewamy zimną wodą, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odlewamy szklankę z wody z makaronu. Sos próbujemy, ewentualnie dodajemy sól oraz pieprz.
Do gotowego sosu dodajemy odcedzony makaron, dolewamy odrobinę wody z makaronu, mieszamy. Na koniec wrzucamy brokuły, mieszamy jeszcze raz i od razu podajemy.
Makaron jest bardzo sycący, dlatego z podanych wyżej składników spokojnie naje się 6 osób.
Do makaronu można podać dowolną sałatkę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz