Tagliatelle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów i mascarpone
Uwielbiam makarony w sosie śmietanowym. Takie danie robi się bardzo szybko, prosto, nie potrzeba zbyt wielu garnków, lista składników również nie przeraża. Suszone pomidory jakich użyłam były bez zalewy. W przeciwieństwie do tych ze słoiczka, te były ekstremalnie kwaśne, więc je zamroziłam. Grzecznie czekały w zamrażarce na dzień, w którym nie będzie mi się chciało zbyt długo stać przy garach.
Składniki ( 4-5) porcji:
500 g makaronu tagliatelle ( użyłam świeżego)
500 g piersi kurczaka
100 g suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone
125 ml białego wina
375 ml wody
sól, pieprz
olej do smażenia
świeża bazylia lub natka pietruszki
Wstawiamy wodę na makaron.
Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy aż ładnie zbrązowieje. Na sam koniec wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz posiekane suszone pomidory. Chwilę smażymy. Wlewamy wino, czekamy chwilę aż się wygotuje. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Serek mascarpone dodajemy do sosu, mieszamy. W tym czasie jeżeli używamy świeżego makaronu wrzucamy go do gotującej wody ( potrzebujemy ok. 3 min, żeby był gotowy). Jeżeli używamy suszonego, trzeba go wrzucić do wody trochę wcześniej
Próbujemy sos, doprawiamy, wsypujemy posiekane zioła. Makaron łyżką do makaronu przekładamy bezpośrednio do sosu ( możemy trochę nabałaganić, ale po co brudzić durszlak?), mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy wodą z makaronu.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz