Zapiekanka pasterska (z resztek)


Angielska kuchnia nie jest może zbyt popularna ani ekskluzywna. Jednak osobiście bardzo ją lubię, bo jest naprawdę bardzo prosta. Oprócz Fish & Chips i English Breakfast, Anglicy słyną z różnych rodzajów placków.  Najpopularniejsze placki są zapiekane pod puree ziemniaczanym. Nazwa zmienia się w zależności od użytego rodzaju mięsa. Na blogu jest przepis na moją wersję Fish Pie ( przepis znajdziecie tutaj ). Dzisiaj  przedstawię wam  z kolei, moją wersję bardzo popularnej zapiekanki pasterskiej. Użyłam mięsa z Sylwestrowego stołu ( pieczona karkówka i schab), jednak jeżeli nie posiadacie resztek, możecie użyć dowolnego mięsa mielonego lub drobno posiekanego. W oryginale używa się oczywiście jagnięciny ( no bo jakie zwierzęta pasą pasterze ? :), jednak u nas jest mało popularna a co za tym idzie bardzo droga.
Poza tym jest to jedna z niewielu  angielskich potraw, która przebojem weszła  na francuskie stoły :)

Składniki ( 4-6 porcji):

500 g pieczonych mięs lub mięsa mielonego ( wołowe lub wieprzowe), można też użyć resztek gulaszu ( tak robią Francuzi)
por lub 1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka, pokrojona w drobna kostkę
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w drobna kostkę
100 g zielonego groszku
1 liść laurowy
tymianek
sól, pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml bulionu lub gorącej wody
1 kg mączystych ziemniaków
łyżka masła
125 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej, 2 łyżki

Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebule lub por, oraz pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili, pokrojone w kostkę warzywa. Chwilę razem smażymy. Jeżeli używamy mięsa mielonego, wrzucamy na patelnie i smażmy ok. 10 minut. Jeżeli używamy mięsa pieczonego, kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, wlewamy bulion lub wodę. Dodajemy, przyprawy, przecier pomidorowy i dusimy ok. 30 minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, i ubijamy z mlekiem i masłem na puree. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem ( lepiej pasuje biały, jednak nie każdy lubi jego specyficzny smak).
Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego przekładamy mięsny sos, posypujemy groszkiem, na to kładziemy puree. Oczywiście można się pobawić i puree przełożyć do rękawa cukierniczego i ułożyć ładne wzorki.
Można też przełożyć puree prosto na ziemniaki łyżką, wygładzić powierzchnię i końcem łyżki zrobić wgłębienia, żeby para miała wyjście.
Wstawiamy tak przygotowana zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy* około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut, i zajadamy !

Smacznego!

*najlepiej piec, na blasze bo zapiekanka lubi uciekać jak gorąca lawa





Komentarze

Popularne posty