Zielona fasolka po francusku
W obojętnie w jakiej wersji, ten dodatek do dania głównego idealnie się nadaje do kurczaka, steka czy też do dań z grilla. Polecam !
Składniki ( 4 porcje) :
600 g fasolki zielonej ( może być mrożona)
1 szalotka
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli i pieprzu
łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina
łyżeczka miodu ( najlepiej płynnego)
3 łyżki oliwy z oliwek
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut, może nawet krócej, tak aby nie straciła jędrności ( mrożona tak naprawdę potrzebuje o wiele mniej czasu, bo już jest wstępnie podgotowana).
Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Wrzucamy do niej ugotowaną i odcedzoną fasolkę.
Na dnie miski mieszamy musztardy, sok z cytryny, miód, sok z cytryny oraz sól. Małą strużką, ciągle mieszając, dodajemy oliwę i mieszamy ( najlepiej rózgą) aż powstanie jednolita konsystencja. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pokrojoną drobno szalotkę, mieszamy i zostawiamy tak na ok 10 minut.
Zahartowaną fasolkę odcedzamy, wykładamy na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy, tak żeby ją osuszyć.
Fasolkę przekładamy do miski z sosem i mieszamy. Dla fantazji można posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz