Kotlety z jajek i pieczarek

Cała moja rodzina jest mięsożerna. Z różnych względów powinno się chociaż raz w tygodniu jeść potrawy bez mięsa. Najlepsze wege potrawy pochodzą z kuchni hinduskiej, jednak nasza polska kuchnia również ma sporo jarskich propozycji.
Szczerze mówiąc, mi by wystarczyła kasza z warzywami i np. z fasolą, jednak mojego męża i brata muszę trochę oszukać. Dlatego najlepsze do tego są jarskie kotlety :) Jest mnóstwo różnych wariantów, ale dzisiaj podzielę się  przepisem na kotlety z jajek. Nie jest to danie dietetyczne, ale jestem pewna, że zadowoli nawet największych mięsożerców.

Składniki ( 8 kotletów):

8 jajek ugotowanych na twardo
1 duża cebula
250 g pieczarek
2 jajka
50 g bułki tartej lub czerstwą kajzerkę
100 ml mleka
sól, pieprz
posiekany koperek
olej lub masło do smażenia
bułka trata do obsypania

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, i kroimy również w kostkę.
Na oleju lub maśle podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje.
Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kajzerkę lub bułkę tartą zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy.
Do startych jajek dodajemy, 2 całe jaja, podsmażone pieczarki z cebulą, odsączoną z mleka i rozdrobnioną kajzerkę lub zalaną mlekiem bułkę tartą ( powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek i delikatnie wyrabiamy masę na kotlety.
Formujemy 8 kotletów, obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu *, na średnim ogniu, 4-5 minut z każdej strony. Kotlety odsączamy ręczniku papierowym.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub z bułką, a la polski wege hamburger.




Smacznego!

* na początku mocno rozgrzewamy tłuszcz, żeby kotlety za bardzo się nie opiły oleju, potem od razu zmniejszamy ogień

Komentarze

Popularne posty