Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina
Jedno z najbardziej klasycznych francuskich dań. Jest naprawdę pyszne, szybkie i proste do zrobienia.
Sos z białego wina można dodawać również do innych potraw np. do ryby, dlatego warto go mieć w swoim repertuarze.
Przygotowania proponuję zacząć od oczyszczenia i pokrojenia w plasterki pieczarek. Jeżeli danie będziemy podawać z zieloną fasolką po francusku ( przepis tutaj ) oraz ryżem, tak jak ja, proponuję najpierw ugotować fasolkę, a w wodzie po jej gotowaniu, ugotować ryż. Sam sos i kurczak robi się w około 20 minut, dlatego dodatki dobrze zacząć przygotowywać nieco wcześniej.
Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia".
Składniki ( 4 porcje):
50 dag piersi z kurczaka
50 dag pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
pietruszka, bazylia lub estragon, do posypania
Sos z białego wina:
3 dag masła
3 dag mąki
450 ml bulionu drobiowego, letniego
125 ml białego wina ( może być wytrawny wermut)
4 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy do czasu aż stanie się gładka. Mieszamy zasmażkę, do momentu aż uzyska złocista barwę. Rondelek ściągamy z ognia i stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając. Z powrotem stawiamy rondel na ogniu, gotujemy 5 minut,często mieszając. Następnie dodajemy wino i gotujemy jeszcze 10 min.
Na koniec dodajemy śmietankę, sok z cytryny, sól oraz pieprz, mieszamy i odstawiamy na bok.
W czasie jak sos się gotuje, na mocno rozgrzana patelnie kładziemy klarowane masło, i smażymy pokrojonego w plasterki lub paski kurczaka. Każdy kawałek smażymy, na mocnym ogniu po 1-2 minucie z każdej strony. Jak kawałki kurczaka będą pięknie złociste, dodajemy pokrojone pieczarki i nie zmniejszając ognia, często mieszając. Po około 5 minutach , kurczaka i pieczarki zalewamy białym sosem, chwilę razem gotujemy, posypujemy posiekanymi ziołami.
Danie to podaję z ryżem oraz zieloną fasolką po francusku.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz