Sałatka z serem halloumi i musem z buraka


Zostało Wam trochę musu z buraka? Ta sałatka jest idealna do jego wykorzystania.  Słodki smak buraka i słony sera, bardzo przyjemnie do siebie pasują.
Ser Halloumi pochodzi z Cypru. Jest idealny do grillowania bo się nie topi i zabawnie chrzęści, jak się go je. Ja go uwielbiam, Wy też spróbujcie :)

Składniki ( 2 porcje na pełne danie, 4 na przekąskę):
mus z buraka ( przepis znajdziecie tutaj) lub
1 upieczony, lub ugotowany burak
1 opakowanie sera halloumi
2 garście rukoli
łyżka oliwy

Stawiamy patelnie z nieprzywieralną powłoką, na mocny ognień. Ser kroimy w plasterki, wyjdzie nam 8-10 plastrów. Na talerze kładziemy rukolę. Kładziemy plasterki sera na patelnie i na mocnym ogniu smażymy po ok 1 minucie z każdej strony. W zależności jak dużą patelnie użyjemy, możliwe że będą potrzebne dwie tury.
Gorące kawałki sera kładziemy na rukoli, a ser kładziemy buraczany mus.
Jeżeli używamy całego buraka, to po obraniu i pokrojeniu w półplasterki, doprawiamy go solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszamy, rozkładamy na rukoli a na to kawałki sera.
W obu wersjach skrapiamy sałatkę oliwą.
Smacznego :)

Przepis ( po małych modyfikacjach), pochodzi z książki " Kuchnia. Przepisy z serca domu", Nigelli Lawson

Komentarze

Popularne posty