Tost z musem z buraka i kozim serem


Bardzo często piekę buraki. Robię to oczywiście przy okazji, jak w piekarniku jest coś innego np. chleb. Czyli można śmiało powiedzieć dwie pieczenie na jednym ogniu. Takie buraki wykorzystuje później do sałatek, zupy krem czy też do ciasta czekoladowego. Tym razem zostały mi dwa buraki, i za bardzo nie wiedziałam co z nimi zrobić. W lodówce znalazłam twardy ser kozi i postanowiłam te klasyczne francuskie smaki połączyć w inny sposób niż w sałatce.
Kanapkę w takiej postaci można zjeść na przekąskę, kolację czy też jako mini kanapeczka na przyjęcie.

Składniki ( 4 tosty):

2 małe lub 1 większy upieczony, lub ugotowany burak
4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
4 plasterki, twardego sera koziego
sól, pieprz do smaku
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy

Tosty podpiekamy w opiekaczu lub na suchej patelni grillowej.
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki miksujemy* na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Tak przygotowany mus kładziemy na wcześniej podpieczonego tosta, mniej więcej po czubatej łyżeczce. Na to kładziemy pokrojony w kawałki ser kozi.
Tak przygotowane tosty podpiekamy pod grillem w piekarniku.
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty