Barszcz ukraiński
Ile z tym barszczem jest zabawy! I zawsze go wychodzi za dużo. Zaczynam gotowanie w średnim garnku a kończę w największym:) Ale jest jedna z moich ulubionych zup, szczególnie jak trochę postoi, dlatego czasami warto się pomęczyć :P
Składniki ( na wiele porcji):
mięso wołowe na rosół 500 g, z kością
włoszczyzna
4 średnie buraki
200 g fasoli Piękny Jaś
500 g kapusty białej
4 średnie ziemniaki
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki octu białego
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cukier
100 ml śmietanki 30 %*
posiekany koperek lub pietruszka
Fasolę moczymy na noc.
Mięso zalewamy zimną wodą, ok. 2 litry. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Po tym czasie dorzucamy włoszczyznę czyli kawałek selera, pietruszkę oraz pora,bez marchewki oraz fasolę. Gotujemy kolejne 40 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa. Kapustę szatkujemy, buraki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, marchewkę kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki.
Kapustę można sparzyć, żeby szybciej się ugotowała.
Dodajemy kapustę oraz marchewkę, dopiero teraz solimy. Po 20 minutach dodajemy buraczki i gotujemy kolejne 20 minut. Na sam koniec dodajemy ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru, świeżo zmielony pieprz. Próbujemy, ewentualnie dosalamy.
Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem lub pietruszką.
* Zamiast śmietanki, można bezpośrednio na talerze położyć kleksy kwaśnej śmietany
Brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuń