Barszcz zabielany i szturane ziemniaczki


Macie taką potrawę z dzieciństwa, która z automatu przenosi Was w przeszłość ? Barszcz zabielany z ziemniakami to danie, które najbardziej kojarzy mi się z moją babcią.
Przez kilkanaście lat nie jadłam takiego zestawienia, ale Magda Gessler podczas jednego z odcinków Kuchennych Rewolucji, przypomniała, że takie danie istnieje.
Pamiętam, że babcia, żeby uzyskać odpowiednio słodko-kwaśny smak barszczu, dodawała sok a właściwie galaretkę z czerwonej porzeczki. Zamiast tego można użyć soku z cytryny i cukru.
Potrawa jest prosta i idealnie pasuje na wege obiad.


Barszcz zabielany ( 4-6 porcji):

Składniki:

1 kg buraków
1,5 litra bulionu lub wody
100 ml soku z czerwonej porzeczki lub sok z jednej cytryny
sól, cukier, pieprz
100 ml kwaśnej śmietany

Buraki obieramy, ścieramy na tarce. Do gotującego się bulionu lub wody wrzucamy buraki ( garnek powinien być dwa razy większy, niż objętość bulionu). Gotujemy kilka minut po czym dodajemy sól, cukier, pieprz oraz sok z porzeczki lub z cytryny. Próbujemy czy jest odpowiednio słodko-kwaśny smak. Barszcz gotujemy jeszcze około 20 minut.
Po tym czasie odcedzamy buraki ( możemy trochę wiórków  z buraków zostawić). Sprawdzamy smak. Do śmietany dolewamy gorącej zupy, po czym tak przygotowaną miksturę dolewamy do zupy.
Zupa może się trochę zważyć, jednak to nie zakłóca smaku.

Szturane ziemniaczki:

1 kg ziemniaków ( najlepiej mączystych)
1 średnia cebula
50 g masła
sól

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do czasu aż lekko zbrązowieje.
Odcedzone ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i wszystko razem mieszamy.

Barszczyk wlewamy do bulionówki lub kubka, a ziemniaczki podajemy na osobnym talerzyku.

Można też ziemniaki zalać barszczem, na klasycznym talerzu do zupy.

Żeby danie było bardziej treściwe, można na ziemniaczki położyć jajko sadzone.






Komentarze

Popularne posty