Fińska zupa rybna ( Lohikeito )
Ta zupa idealnie się nadaje na długie zimowe wieczory. Co prawda wiosna pomału puka już do naszych okien, jednak wieczory są nadal chłodne i długie.
Smak jest mało "rybi" dlatego nawet mojemu mężowi, który nie przepada za rybami, smakowała.
Zupę proponuje zrobić na bulionie rybnym, jednak jeżeli nie posiadamy resztek z filetowania, można użyć więcej sosu rybnego.
Jest w miarę szybka oraz prosta do wykonania. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem na zakwasie.
Składniki (na zupę):
500 g filetu z łososia
2 marchewki
1 mały por lub 3 cebule dymki
5 ziemniaków
1 pęczek koperku
100 ml śmietanki 30 %
200 ml mleka
1 łyżka sosu rybnego
biały pieprz, sól
1,5 litra bulionu rybnego
łyżka masła
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Por przecinamy wzdłuż, płuczemy, drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Łososia pozbywamy skóry, kroimy w paski lub kostkę, posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy.
Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy marchewkę oraz por, chwilę podduszamy. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą, gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Dodajemy śmietankę połączoną z mlekiem ( najpierw hartujemy, czyli dodajemy do mleka i śmietanki trochę gorącego bulionu), chwilę gotujemy. Dodajemy rybę, zmielony biały pieprz, łyżkę sosu rybnego ( lub więcej, jeżeli lubimy) i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Bulion rybny:
resztki z filetowania łososia *
1 marchewka
2 pietruszki
liść laurowy
2 zimnej wody
Resztki z filetowania, marchewkę w całości, pietruszkę oraz liść laurowy zalewamy zimną wodą i gotujemy około godziny, na wolnym ogniu. Na sam koniec dodajemy sól.
* Jeżeli posiadamy całego łososia, filetujemy go. Części wyfiletowanej ryby dajemy do zupy, resztę można użyć do innych potraw. Ości, głowę, brzuszki używamy do bulionu.
Przepis pochodzi ze strony Kalorycznie.org
Komentarze
Prześlij komentarz