Golonka indycza z kapustą z grochem


Danie powstało w momencie kiedy zostało mi trochę kapusty z grochem po Wigilii. Można oczywiście wykorzystać do tego golonkę klasyczną ( ale wcześniej trzeba ją ugotować), ale po zimie jednak trzeba zacząć pomału zrzucać zbędne kilogramy.
Poza tym golonka indycza jest pyszna i oprócz kłopotliwych "szabli" przy jedzeniu, jest łatwiejsza w przygotowaniu niż wieprzowa.

Składniki ( 4 porcje):

4 golonki indycze
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki chili
łyżeczka soli
pół łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
łyżka oleju


Czosnek obieramy z łupinek, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki. Dodajemy pozostałe przyprawy oraz olej, mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
Tak przygotowaną pastą nacieramy golonki i zostawiamy je na kilka godzin lub całą noc.

Kapusta z grochem ( do golonki):

1 kg dobrej kapusty kiszonej
500 g grochu łuskanego
1 cebula
masło
1 liść laurowy
odrobina soli

Kapustę płuczemy, próbujemy czy nie jest za kwaśna ( powinna mieć lekko kwaśny smak). Jeżeli jest nadal mocno kwaśna, płuczemy kolejny raz. Odsączamy, kroimy, niezbyt drobno.
Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę, chwilę razem przesmażamy.
Zalewamy wodą, tak mniej 1 cm ponad poziom kapusty i gotujemy około 30 minut.
Groch płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut, często mieszając.
I groch i kapusta, będą jeszcze dość twarde, ale spokojnie, podczas pieczenia z golonką, zmięknie.
Do kapusty dodajemy groch, mieszamy, dodajemy szczyptę soli.

Pieczenie :

Najlepszy do pieczenia będzie rękaw do pieczenia . Jednak jeżeli nie posiadamy rękawa, można do tego użyć brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Przygotowujemy dwa kawałki rękawa, mniej więcej po 50 cm. Kapustę dzielimy na pół ( część zostawiamy na później, możemy zamrozić). Połowę kapusty, znowu dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do rękawa, na to kładziemy golonki, zawiązujemy rękaw, w dwóch albo trzech miejscach przecinamy.
Tak samo robimy z pozostałymi golonkami.
Tak przygotowane golonki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i pieczemy około 1 h.
Po tym czasie, rozcinamy rękaw, ale uważnie, bo możemy się poparzyć gorącą parą.
Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 10-15 minut.
Gotowe golonki i kapustę z grochem, wykładamy na talerz.
Do golonki idealnie pasuje chrzan lub musztarda.
Można podać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty