Klub sandwich z awokado
Kanapkowa klasyka. U nas takie kanapki dopiero zaczynają swoją karierę, jednak w USA to najczęstszy sposób na lunch.
Do tej kanapki użyłam resztek z kurczaka. Można wykorzystać resztki z pieczeni, lub tak jak ja, gotowaną pierś, która mi została z rosołu ( najczęściej używam całego kurczaka, i w następne dni wykorzystuje go między innymi do takich potraw).
Oczywiście można też 1 małą pierś ugrillować.
Składniki ( 2 kanapki):
6 kromek pieczywa tostowego ( ja używam razowego)
100-150 g resztek kurczaka, lub 1 grillowaną pierś kurczaka
1 małe awokado
1 pomidor
4 plasterki boczku
2 jajka
garść rukoli lub innej sałaty
2 łyżeczki majonezu
Kromki pieczywa tostowego opiekamy w tosterze.
Na suchej patelni smażymy boczek, aż tłuszcz się wytopi a boczek będzie złocisty i chrupiący.
Na tej samej patelni smażymy jajka, do czasu aż będzie mocno ścięte.
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, łyżką obieramy owoc, a następnie kroimy w plasterki.
Pomidora kroimy w plasterki, kurczaka również.
1 kromkę smarujemy majonezem, kładziemy na nią rukolę, oraz pomidora.
Na drugą kromkę kładziemy awokado oraz kurczaka.
Na 3 kromkę kładziemy boczek, a na to usmażone jajko.
Teraz składamy kanapkę.
Na 3 kromkę kładziemy, drugą kromkę. Pierwszą kromkę odwracamy i kładziemy na drugą kromkę.
Wbijamy wykałaczki, które ułatwią nam krojenie.
Przekrojenie sandwiche podajemy z frytkami, chipsami lub sałatką.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz