Krokiety z dwoma farszami ( z kapustą i pieczarkami oraz ze szpinakiem i serem )


Zrobienie krokietów jest wielozadaniowe. Najpierw trzeba usmażyć naleśniki, zrobić farsz a na koniec opanierować i znowu usmażyć. Pracę możemy podzielić na dwa dni, np. naleśniki i farsz zrobić dzień wcześniej, nie mniej jednak zrobienie tego dania wymaga czasu.
W tym poście podam przepis na dwa farsze : z kapustą i pieczarkami oraz ze szpinakiem i serem.
Do krokietów bardzo dobrze pasuje barszcz czerwony ( przepis znajdziecie tutaj ).
Czeka nas sporo pracy zatem do dzieła !

Naleśniki do krokietów ( 18-20 sztuk) 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lub stopionego masła
  • kawałek słoniny lub olej, do smarowania patelni 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Wlewamy mleko oraz wodę, cały czas mieszając ( najlepiej użyć do tego miksera, będzie szybciej), do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Dodajemy stopione masło lub olej do ciasta i jeszcze raz mieszamy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy słoniną lub olejem * ( jeżeli ma być w 100 % wege ) i wlewamy taką ilość ciasta, aby cienko pokryła powierzchnię ( u mnie jest to niecała chochelka na patelnię o średnicy 20 cm ).
Powtarzamy czynność aż skończy się ciasto. 
Zostawiamy naleśniki do wystygnięcia.

Farsz z kapustą i pieczarkami

Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
Pieczarki oczyszczamy kroimy na ćwiartki ( większe grzyby na więcej części). 
Wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie**, dodajemy szczyptę soli i pieczemy do czasu aż ładnie zbrązowieją. W tym czasie płuczemy kapustę. Można bezpośrednio na durszlaku, i po pierwszym płukaniu sprawdzamy czy jest jeszcze kwaśna, ale nie za bardzo. Przepłukaną kapustę odsączamy, siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Podpieczone pieczarki ściągamy z patelni, a na to samo naczynie wrzucamy masło lub olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do czasu, aż się zeszkli.
Do cebuli dodajemy odsączoną i pokrojoną kapustę, chwilę razem podsmażamy, dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.
Po tym czasie, dodajemy pieczarki, dodajemy szczyptę pieprzu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut.
Po tym czasie próbujemy czy farsz jest odpowiednio pieprzny i słony. Jeżeli na patelni jest jeszcze trochę płynu, należy go odparować.
Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.

Farsz szpinakowo-serowy

Składniki:
  • 450 g szpinaku, może być mrożony
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz
Jeżeli używamy mrożonego szpinaku, to najpierw go rozmrażamy.
Cebulę obieramy i kroimy, w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do czasu aż się zeszkli.
Szpinak odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy do cebulki, solimy, dodajemy pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy, chwilę razem smażymy, próbujemy czy jest dobrze doprawiony ( smak czosnku oraz pieprzu, powinien być dość mocno wyczuwalny ).
Na sam koniec mieszamy ze startym serem.


Smażenie krokietów

Składniki panierki:
  • bułka tarta ( 250 g lub więcej)
  • 3-4 duże jajka
  • olej do smażenia
Na każdy naleśnik na środku kładziemy po dwie łyżki farszu ( można trochę mniej, żebyśmy nie mieli kłopotu z zawijaniem). Zawijamy brzegi po bokach, następnie zwijamy w rulon. 
Żeby krokiety nam się nie rozwijały, pędzelek ( np. silikonowy) maczamy w rozkłóconych jajkach ( przeznaczonych do panierowania)  i smarujemy łączenie. Tak przygotowanego krokieta odkładamy.
Powtarzamy czynność, aż skończą nam się składniki.

Gotowego krokieta najpierw maczamy w jajku, następnie przekładamy do naczynia z bułką tartą ( używam do tego sporej miski, żeby bułka się nie rozsypywała na blacie). Panierujemy tak wszystkie krokiety.

Na patelnie wlewamy sporo oleju, dość mocno rozgrzewamy. Krokiety smażymy partiami po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu.

Żeby pozostałości bułki się nie przypalały, przed smażeniem następnej partii i wlaniem oleju, radzę resztki usuwać ręcznikiem papierowym.

Krokiety najlepiej smakują na ciepło, z pysznym barszczem czerwonym :)

Smacznego !

* do rozsmarowania kropelki oleju możemy użyć pędzelka lub papierowego ręcznika
** podpiekanie pieczarek na suchej patelni, sprawi że się ładnie przyrumienią a nie ugotują; dodatek tłuszczu  na samym początku sprawi że puszczą wodę a co za tym idzie będą się dusić a nie smażyć

 





Komentarze

Popularne posty