Tradycyjne kotlety mielone i szybka marchewka z groszkiem
Po schabowym to chyba najbardziej popularny kotlet w polskiej domach.
Większej filozofii w zrobieniu kotleta mielonego nie ma. Podstawą jest po prostu dobre mięso, najlepiej własnoręcznie zmielone. Może być w 100 % wieprzowe, lub mieszane. Dzisiaj podzielę się przepisem na moje ulubione kotlety. Mam nadzieję że wam też zasmakują :)
Składniki:
30 dag mięsa wieprzowego
10 dag mięsa wołowego
10 dag mięsa drobiowego ( udziec z indyka lub kurczaka, ewentualnie pierś)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
1 jajko
50 g czerstwej bułki lub tartej bułki*
100 ml mleka
30 g masła
olej lub masło klarowane do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Bułkę lub bułkę tartą namaczamy w ciepłym mleku. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, chwilę podsmażamy na maśle, aż zmięknie.
Mięso mielimy ( ewentualnie siekamy w malakserze, najpierw wrzucamy wieprzowinę oraz wołowinę, potem drób). Jeżeli używamy bułki, to dokładnie ją odciskamy i mielimy razem z mięsem.
Zmielone mięso łączymy z ostudzoną cebulką, posiekaną natką pietruszki, namoczoną bułką tartą, jajkiem, 2 łyżeczkami soli, porządną szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Wyrabiamy masę mięsną około 5 minut, najlepiej ręką
Gramatura moich kotletów waha się między 100 a 110 g. Jeżeli nie posiadamy wagi kuchennej, dzielimy masę na dość równe 8 części. Jest to dość ważne, gdyż kotlety różnej wielkości nie będą jednakowo się dosmażać ( jeden może być niedopieczony a inny za suchy).
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Wlewamy olej na patelnie, mocno rozgrzewamy. Kładziemy kotlety, zmniejszamy olej i smażymy około 5 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dosmażamy jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
Najlepszym sposobem, aby sprawdzić czy kotlet się dosmażył jest nakłucie jego środka patyczkiem do szaszłyków, i sprawdzenie czy płyn który wypływa jest przeźroczysty.
Mi kotlety najbardziej smakują z ziemniakami i marchewką z groszkiem, jednak z buraczkami czy też z mizerią będą równie pyszne :)
Szybka marchewka z groszkiem:
Składniki:
500 g marchwi
200 g zielonego, mrożonego groszku
50 masła
sól i cukier do smaku
Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Połowę masła roztapiamy w garnku, wrzucamy marchewkę, dodajemy szczyptę cukru i chwilę karmelizujemy. Po około 5 minutach dodajemy 100 ml wody, szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy, przelany gorącą wodą groszek, i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Wyłączamy ogień, dodajemy resztę masła, mieszamy i gotowe :)
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz