Zapiekanka makaronowa z batatami i kurczak po cajuńsku


Pozostajemy w klimacie kuchni amerykańskiej. Oprócz hamburgerów i steków kuchnia z USA kojarzy mi się właśnie z zapiekanką makaronową ( słynne Mac'n'cheese ) oraz kurczakiem.
Bataty, które są ukryte w zapiekance, również są bardzo popularne, szczególnie w południowych Stanach. Oczywiście do tego wszystkiego najlepiej pasuje surówka Coleslaw.
Mój kurczak po cajuńsku jest najłatwiejszą ze wszystkich mi znanych wersji. Można do mieszanki przypraw dodać keczup, dzięki czemu kurczak będzie bardziej czarny, jak w oryginale :)
Wszystkie smaki połączyłam na jednym talerzu i wyszedł z tego pyszny,  obiad w stylu amerykańskim.

Mieszanka przypraw cajun:

1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego białego pieprzy
1 łyżeczka suszonej kolendry/tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 liście laurowe połamane
pół łyżeczki pieprzu cayenne
łyżka cukru trzcinowego

Wszystkie składniki mieszanki przypraw mieszamy, odstawiamy.

Kurczak po cajuńsku (4-6 porcji):

12 podudzi lub udek kurczaka
mieszanka przypraw cajun ( jak nie lubimy pikantnych potraw, to połowa mieszanki)
3-4 łyżki oleju

Oczyszczone i umyte części kurczaka nacieramy przyprawami, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Godzinę przed pieczeniem wystawiamy zamarynowane udka z lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Części kurczaka kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały ( dzięki temu równomiernie się upieką).
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1h, jednak po ok. 30 min. odwracamy kurczaka na drugą stronę, i pieczemy dalej.
Po upływie godziny możemy zajadać się pysznym, pikantnym kurczakiem.

Zapiekanka makaronowa z batatami ( 4-6 porcji)*:

500 g batatów
300 g drobnego krótkiego makaronu np. kolanek
4 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
500 ml pełnotłustego mleka
1/4 łyżeczki papryki w proszku
125 g dojrzałego sera np. cheddara
sól i pieprz do smaku

Wstawiamy wodę na ogień. W tym czasie obieramy bataty oraz kroimy w 3 cm kostkę. Tak przygotowane bataty wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10-15 minut, do miękkości.
Ugotowane bataty wyciągamy łyżką cedzakową a do gotującej wody wrzucamy makaron. Gotujemy aż stanie się al dente, jednak lepiej żeby był niedogotowany niż za bardzo miękki.
Na małym ogniu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy, do czasu aż powstanie zasmażka I-go stopnia ( jasna ale bez smaku surowej mąki). Garnek ściągamy z ognia, wlewamy powoli i cały czas mieszamy trzepaczką aż powstanie gładki sos. Wtedy znowu stawiamy garnek na małym ogniu i mieszamy łyżką aż sos stanie się gęsty, wtedy wyłączamy ogień. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką a na koniec dodajemy starty ser i mieszamy aż się wszystko połączy.
Makron i  bataty mieszamy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego ( mniej więcej o wymiarach 30 x 20 cm ) , wysmarowanego tłuszczem. Można posypać serem lub tarta bułką, żeby zrobiła się chrupiąca skórka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. na 30-35 minut**

Zapiekankę i kurczaka podaję z Ekspresową sałatką coleslaw


* Przepis pochodzi z książki Simply Nigella
** Kurczaka i zapiekankę możemy piec w tym samym czasie







Komentarze

Popularne posty