Azjatycka surówka z czerwonej kapusty, słodko-kwaśna


Idealna propozycja do azjatyckich dań, ale nie tylko. Oryginalny przepis pochodzi z książki Simply Nigella.
Poniżej w mojej wersji.

Składniki ( 10-12 porcji):

  • ok. 800 g kapusty czerwonej, jedna mała główka lub pół większej
  • por, biała część
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa lub zielona papryka
  • 1 papryczka chili, świeża
  • pęczek pietruszki ( w oryginale kolendry)
  • 250 ml soku z ananasa
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
Kapustę szatkujemy za pomocą mandoliny, przekładamy do największej miski jaką mamy ( ewentualnie możemy użyć dużego garnka )  . Posypujemy ją solą i zostawiamy.
Pora oczyszczamy, i kroimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych a chili dodatkowo pestek i kroimy w cienkie plasterki, można użyć mandoliny. Pietruszkę siekamy, zostawiamy trochę do posypania.
Pokrojone papryki, por oraz pietruszkę dodajemy do poszatkowanej kapusty. Wszystko razem mieszamy.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu czyli sok ananasowy, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy oraz syrop klonowy. Sprawdzamy czy sos ma odpowiadający nam słodko-kwaśny smak, jeżeli nie dodajemy jeszcze soku z limonki lub syropu klonowego.
Gotowym sosem polewamy warzywa, delikatnie mieszamy.
Posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz sezamem.
Smacznego !



Komentarze

Popularne posty