Azjatycka surówka z czerwonej kapusty, słodko-kwaśna
Idealna propozycja do azjatyckich dań, ale nie tylko. Oryginalny przepis pochodzi z książki Simply Nigella.
Poniżej w mojej wersji.
Składniki ( 10-12 porcji):
- ok. 800 g kapusty czerwonej, jedna mała główka lub pół większej
- por, biała część
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomarańczowa lub zielona papryka
- 1 papryczka chili, świeża
- pęczek pietruszki ( w oryginale kolendry)
- 250 ml soku z ananasa
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
Kapustę szatkujemy za pomocą mandoliny, przekładamy do największej miski jaką mamy ( ewentualnie możemy użyć dużego garnka ) . Posypujemy ją solą i zostawiamy.
Pora oczyszczamy, i kroimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych a chili dodatkowo pestek i kroimy w cienkie plasterki, można użyć mandoliny. Pietruszkę siekamy, zostawiamy trochę do posypania.
Pokrojone papryki, por oraz pietruszkę dodajemy do poszatkowanej kapusty. Wszystko razem mieszamy.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu czyli sok ananasowy, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy oraz syrop klonowy. Sprawdzamy czy sos ma odpowiadający nam słodko-kwaśny smak, jeżeli nie dodajemy jeszcze soku z limonki lub syropu klonowego.
Gotowym sosem polewamy warzywa, delikatnie mieszamy.
Posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz sezamem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz