Coleslaw z czerwonej kapusty i fioletowej marchewki
Jest to moja wersja popularnej surówki. Fioletowa marchewka nie jest tak popularna jak pomarańczowa ale można ją czasami dostać w większych marketach. W smaku się za bardzo nie różni od tej zwykłej, ale jest podobno zdrowsza.
Jedyny minus to taki, że jest mocno brudząca, podobnie jak buraki. Oczywiście możemy do tej surówki użyć zwykłej marchewki. Przepis dla tych co nie wiedzą co zrobić z resztką czerwonej kapusty.
Składniki (4-6 porcji):
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 2 fioletowe lub zwykłe marchewki
- 1 por, biała część
- 1 jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka octu z białego wina lub jabłkowego
- 1 łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek, do posypania
Kapustę szatkujemy na mandolinie, przesypujemy do miski posypujemy spora szczyptą soli, mieszamy, odstawiamy.
Marchewkę obieramy i również za pomocą mandoliny, kroimy ją na cienkie plasterki. Por oczyszczamy, kroimy na 4 części, i drobno kroimy. Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki przesypujemy do miski.
Z majonezu, jogurtu, syropu klonowego, octu oraz musztardy sporządzamy sos. dodajemy pieprz i sprawdzamy smak, powinien być słodko-kwaśny. Jeżeli jest mało wyraźny, można dodać jeszcze odrobinę octu. Doprawiamy pieprzem.
Gotowym sosem polewamy warzywa, dodajemy posiekaną natkę lub koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz