Kołaczki z farszem z łososia i szpinaku


Bułki z farszem lubi prawie każdy. W tym przepisie przemycamy rybę oraz szpinak, jednak co będzie w środku zależy od naszych upodobań. Możemy pominąć rybę i zrobić wersje wege.
Przepis na ciasto jest dość prosty, a zdjęcia które dołączam do przepisu, powinny ułatwić wam wykonanie kołaczków.
Bułeczki idealnie nadają się na lekki obiad, kolację czy też przyjęcie

Składniki:

Ciasto

  • 450 g mąki pszennej, plus łyżka do rozczynu
  • 50 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 70 g masła
  • 1 jajo
  • sezam do posypania
Farsz
  • 250 g fileta z łososia
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • por, tylko biała część
  • 6 suszonych pomidorów
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
Ciasto-wykonanie

Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i mlekiem w proszku. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę mąki oraz 50 ml wody, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Rozczyn, mąkę i mleko w proszku, masło oraz pozostałą wodę mieszamy a następnie zagniatamy ( najlepiej rękami) na gładkie i elastyczne ciasto ( zajmie to nam 5-10 minut).
Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Farsz-wykonanie

Szpinak myjemy. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy na drobne kawałki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Por drobno kroimy
Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy pokrojony por. Chwilę smażymy, następnie dodajemy rybę i smażymy razem jeszcze 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy umyty szpinak, i smażymy do czasu, aż wyparuje cała woda. Na sam koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku, drobno pokrojone suszone pomidory, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Próbujemy czy jest odpowiednio doprawione.

Formowanie kołaczków

1.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części








2.Wszystkie kęsy rolujemy w kulki


3.Kulki z ciasta rozpłaszczamy dłonią do takiej powierzchni, żeby zmieścił się farsz. Następnie nakładamy sporą łyżkę farszu.

4.  Bułeczki zlepiamy na górze, następnie kładziemy  " szwem" do dołu, na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.









5. Tak przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem, następnie posypujemy sezamem. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte kołaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 25 minut.



Bułki najlepiej smakują na ciepło, jednak na zimno są również smaczne :)



 *Przepis Doroty Wellman, z książki " Ryby są super" ( farsz trochę zmieniłam )

Komentarze

Popularne posty