Kurczak w rosole


Rosół tradycyjny czy kurczak w rosole? Dania podobne a jednak inne. Gdybym miała wybierać, którą formę wolę, to musiałabym mocno się zastanowić.
Moja mama robi najlepszy rosół, używając do tego sporo mięsa, dlatego zupa jest od razu daniem głównym.
Tak samo jest z tym daniem, a z resztek kurczaka można stworzyć inną potrawę. Dlatego zawsze zostawiam jedną pierś, żeby wykorzystać ją do sałatki lub kanapek. 
Bardzo ważny jest też rodzaj mięsa. Nie będę Was namawiać do kupna eko-kurczaka który jest kilka razy droższy od przemysłowego, ale  ważny jest tu smak a ze zwykłego brojlera niestety nie uzyskamy pożądanego efektu. Polecam kurczaka zagrodowego, który jest droższy ale też nie zrujnuje nas finansowo, a smak jest dużo lepszy.
Jest to jedno z moich ulubionych niedzielnych dań. Polecam :)

Składniki:
  • 1 duży kurczak, najlepiej ekologiczny lub zagrodowy
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 2 litry zimnej wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • liście lubczyku
  • zielona pietruszka do posypania
  • makaron nitki lub ryż, do podania
1.Kurczaka wyciągamy na ok. 30 minut przed obróbką cieplną. Oczyszczamy go z pozostałych piór.
Przygotowujemy duży garnek, najlepiej z nieprzerywalną powłoką.

2.Rozgrzewamy olej w garnku, wkładamy kurczaka piersią do dołu i obsmażamy kilka minut, aż skórka pięknie zbrązowieje. W tym czasie myjemy warzywa i je obieramy.

3.Wyciągamy kurczaka, a na gorący tłuszcz wrzucamy warzywa i chwilę je smażymy. Dodajemy cały ząbek czosnku i jeszcze chwilę smażymy. Wyciągamy warzywa, do garnka wlewamy wino i chwilę  gotujemy. 

4.Wrzucamy podsmażone warzywa, przyprawy a na to kładziemy kurczaka piersią do góry.
 

5.Wlewamy wodę, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia.

6.Cebulę obieramy, i przypiekamy ją bezpośrednio nad ogniem lub na patelni bez dodatku tłuszczu, aż stanie się ciemno-brązowa. Dodajemy ją do kurczaka.




7.Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 -2 h.


Podajemy z makaronem lub ryżem, mięso kurczaka dzielimy między wszystkich głodomorów, tak żeby posiłek był bardziej treściwy.




*Z resztek mięsa i warzyw można stworzyć inne dania, na które podam przepisy w następnych postach.

**Przepis ( trochę zmieniony przeze mnie) pochodzi z książki Nigelli Lawson " Kuchnia. Przepisy z serca domu"

Komentarze

Popularne posty