Szybkie kokosanki ( bezglutenowe)
Jeżeli mrozicie białka tak jak ja, i macie akurat 2 a nie 6 ( z których można by było wtedy zrobić np. tort bezowy) i nie macie pojęcia co z nimi zrobić, to jest właśnie ten przepis. Jako kolejną zachętę powiem, że robi się je ekspresowo, są pyszne, milion razy lepsze od tych sklepowych, a lista składników tak krótka, że jednocześnie te ciasteczka wychodzą bardzo tanie. Czy muszę pisać więcej, dlaczego musicie je zrobić?
Składniki:
- białka 2 jajek
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g drobnego cukru
- 30 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 250 g wiórków kokosowych
- opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy chwilę, aż się lekko spienią, następnie dodajemy sodę i ubijamy dalej, aż piana będzie dość sztywna, ale nie za bardzo. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając.
Jak piana stanie się sztywna i błyszcząca, dodajemy migdały, sól, i wiórki kokosowe, esencję waniliową ( jeżeli używacie) i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
Masa będzie lepka, dlatego do formowania kokosanek najlepsza będzie łyżka do lodów, lub zwykła łyżka stołowa. Generalnie możemy formować kulki z lekko stożkowatym wykończeniem, ale ja pozostawiam kokosanki w takich kształtach jakie wychodzą.
Kładziemy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut, do momentu aż zaczną lekko brązowieć.
Wyjdzie nam od 8 do 10 dużych kokosanek
Komentarze
Prześlij komentarz