Wiosenna surówka


Jeszcze musimy trochę poczekać na pyszne i świeże warzywa. Oczywiście w marketach prawie wszystko jest dostępne cały rok, jednak chyba nie muszę pisać o różnicy w smaku.
Poniższy przepis to bardzo szybka i prosta surówka, delikatna, idealna do kurczaka lub ryby.

Składniki ( 2-4 porcje):

  • pół główki sałaty lodowej lub sałaty rzymskiej
  • 4 mini ogórki lub pół dużego
  • pół pęczka rzodkiewki
  • szczypiorek lub koperek do posypania
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Potrzebne będą: miska, nóż, deska do krojenia, mandolina ( szatkownica), 

Warzywa płuczemy. 
Na dno miski wlewamy sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy łyżeczką lub rózgą. Cały czas mieszając dodajemy oliwę, do czasu aż powstanie emulsja.
Sałatę siekamy nożem, a rzodkiewkę i ogórki kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub po prostu ręcznie.
Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, mieszamy z sosem a na sam koniec posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego !!

Komentarze

Popularne posty