Wiosenna surówka
Jeszcze musimy trochę poczekać na pyszne i świeże warzywa. Oczywiście w marketach prawie wszystko jest dostępne cały rok, jednak chyba nie muszę pisać o różnicy w smaku.
Poniższy przepis to bardzo szybka i prosta surówka, delikatna, idealna do kurczaka lub ryby.
Składniki ( 2-4 porcje):
- pół główki sałaty lodowej lub sałaty rzymskiej
- 4 mini ogórki lub pół dużego
- pół pęczka rzodkiewki
- szczypiorek lub koperek do posypania
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Potrzebne będą: miska, nóż, deska do krojenia, mandolina ( szatkownica),
Warzywa płuczemy.
Na dno miski wlewamy sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy łyżeczką lub rózgą. Cały czas mieszając dodajemy oliwę, do czasu aż powstanie emulsja.
Sałatę siekamy nożem, a rzodkiewkę i ogórki kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub po prostu ręcznie.
Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, mieszamy z sosem a na sam koniec posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz