Czosnkowe szaszłyki z chorizo i kurczakiem
Jest to jeden z tych przepisów Jamiego Oliviera*, który jest tak prosty i oczywisty, że aż genialny. To nie są zwyczajne szaszłyki, ponieważ jednym ze składników jest czerstwe pieczywo. Ile razy nie wiedzieliście co zrobić ze starym chlebem? Ja najczęściej podsuszone kawałki wrzucam do malaksera, podsuszam w piekarniku i używam jako bułkę tartą.
Przepis trochę zmieniłam, dodając trochę kiełbasy chorizo i czerwonej cebuli, co moim zdaniem dodaje im smakowitości.
Składniki ( 3-4 porcje):
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- pieprz cayenne lub chili
- 3 piersi kurczaka po 120 g
- 3 grube kromki czerstwego pieczywa
- 1 duża czerwona cebula
- 50 g kiełbasy chorizo
- sól, pieprz
- 2 gałązki rozmarynu, jak lubimy
W sporej misce mieszamy starte ząbki czosnku, oliwę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu czarnego i cayenne, zerwane listki rozmarynu.
Kurczaka oraz chleb kroimy w miarę równą kostkę, wrzucamy do miski i wszystko delikatnie , najlepiej rękami mieszamy.
Chorizo kroimy wzdłuż na pół a potem na cienkie plasterki. Cebulę kroimy na 4 części, i oddzielamy łódeczki.
Ze wszystkich składników formujemy szaszłyki : kawałek chleba, kurczak, chorizo, cebula i tak do wyczerpania składników.
Przygotowane szaszłyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni lub 180 z termoobiegiem.
W połowie czasu pieczenia, przewracamy szaszłyki na drugą stronę.
Szaszłyki podajemy z ulubiona sałatką lub tak jak proponuje Jamie ze szpinakiem i pomarańczami.
* Oryginalny przepis pochodzi z książki " Superfood na co dzień"
Komentarze
Prześlij komentarz