Czosnkowe szaszłyki z chorizo i kurczakiem


Jest to jeden z tych przepisów Jamiego Oliviera*, który jest tak prosty i oczywisty, że aż genialny. To nie są zwyczajne szaszłyki, ponieważ jednym ze składników jest czerstwe pieczywo. Ile razy nie wiedzieliście co zrobić ze starym chlebem? Ja najczęściej podsuszone kawałki wrzucam do malaksera, podsuszam w piekarniku i używam jako bułkę tartą.
Przepis trochę zmieniłam, dodając trochę kiełbasy chorizo i czerwonej cebuli, co moim  zdaniem dodaje im smakowitości.

Składniki ( 3-4 porcje):

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • pieprz cayenne lub chili
  • 3 piersi kurczaka po 120 g
  • 3 grube kromki czerstwego pieczywa
  • 1 duża czerwona cebula
  • 50 g kiełbasy chorizo
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmarynu, jak lubimy
W sporej misce mieszamy starte ząbki czosnku, oliwę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu czarnego i cayenne, zerwane listki rozmarynu.
Kurczaka oraz chleb kroimy w miarę równą kostkę, wrzucamy do miski i wszystko delikatnie , najlepiej rękami mieszamy.
Chorizo kroimy wzdłuż na pół a potem na cienkie plasterki. Cebulę kroimy na 4 części, i oddzielamy łódeczki.




Ze wszystkich składników formujemy szaszłyki : kawałek chleba, kurczak, chorizo, cebula i tak do wyczerpania składników.






Przygotowane szaszłyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  lub 180 z termoobiegiem.
W połowie czasu pieczenia, przewracamy szaszłyki na drugą stronę. 

Szaszłyki podajemy z ulubiona sałatką lub tak jak proponuje Jamie ze szpinakiem i pomarańczami.

* Oryginalny przepis pochodzi z książki " Superfood na co dzień" 



Komentarze

Popularne posty