Kasza bulgur ze szparagami i zielonym groszkiem oraz filet z piersi kurczaka
Danie szybkie, proste, zdrowe a do tego małokaloryczne. Jedna porcja to ok. 480 kcal. Mało plusów? Do tego użyjemy tylko jednej patelni i jednego garnka do ugotowania kaszy.
Zamiast kaszy można podać młode ziemniaczki, lub w ogóle pominąć dodatek skrobiowy.
Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy :)
Polecam !
Składniki ( 2 porcje):
- 2 piersi kurczaka ( każda po ok. 150 g)
- 100 g kaszy bulgur
- 200 g szparagów ( bez zdrewniałych końców)
- 200 g zielonego groszku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy przyprawione piersi.
Smażymy pod przykryciem po ok. 8 min z każdej strony.
W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy w ok. 5 cm kawałki.
Jak piersi będą usmażone, odkładamy je na talerz a na tą samą patelnię wrzucamy warzywa.
Dusimy pod przykryciem ok. 8 minut.
Po tym czasie na patelnie dodajemy ugotowaną kaszę, wszystko mieszamy.
Można jeść od razu lub spakować do lunchboxa i wziąć do pracy.
Smacznego !
* danie inspirowane z książki Jamiego Olivera " Superfood"
Komentarze
Prześlij komentarz