Kotlety z warzyw z rosołu i kaszą jaglaną
Ile razy wyrzuciliście warzywa z rosołu? Mi też to się zdarza, niestety. Oczywiście można je po prostu zjeść ;)
Czasami jak mam wenę, to robię z tych warzyw sałatkę warzywną, jednak jest to bardzo rzadko i jednak wolę smak tej sałatki, jak warzywa gotuje się osobno.
Niestety za dużo pomysłów na wykorzystanie takich warzyw nie mam, ale te kotlety są warte zainteresowania. Można z nich stworzyć pełnowartościowy wege obiad, lub podać z ulubionym sosem np. tzatziki.
Poniższy przepis zawiera podstawowe przyprawy, jednak można trochę pokombinować np. dodać chili.
Zobaczcie, co można wyczarować z resztek !
Składniki ( na 12-15 kotletów):
Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i wszystko razem mieszamy
Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną pietruszkę i wszystko mieszamy, na jednolitą masę.
Gotową masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzoną masę formujemy na zgrabne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Robimy to bardzo delikatnie, bo masa jest dość luźna.
Olej lub masło dobrze rozgrzewamy, wkładamy kotlety ( pomocna będzie łopatka lub tasak, bo kotlety są delikatne ). Smażymy na średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony.
Gotowe kolety przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podałam z kaszą pęczak z pieczarkami oraz z ogórkiem kiszonym.
Czasami jak mam wenę, to robię z tych warzyw sałatkę warzywną, jednak jest to bardzo rzadko i jednak wolę smak tej sałatki, jak warzywa gotuje się osobno.
Niestety za dużo pomysłów na wykorzystanie takich warzyw nie mam, ale te kotlety są warte zainteresowania. Można z nich stworzyć pełnowartościowy wege obiad, lub podać z ulubionym sosem np. tzatziki.
Poniższy przepis zawiera podstawowe przyprawy, jednak można trochę pokombinować np. dodać chili.
Zobaczcie, co można wyczarować z resztek !
Składniki ( na 12-15 kotletów):
- warzywa z rosołu ( mały seler, 2 marchewki, 1 pietruszka)
- 3 spore ziemniaki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 spora cebula
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki masła
Ziemniaki obieramy i gotujemy, Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, co czasu aż się zezłoci.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa, razem z ziemniakami ugniatamy na niezbyt gładkie puree ( najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków).
Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i wszystko razem mieszamy
Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną pietruszkę i wszystko mieszamy, na jednolitą masę.
Gotową masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Schłodzoną masę formujemy na zgrabne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Robimy to bardzo delikatnie, bo masa jest dość luźna.
Olej lub masło dobrze rozgrzewamy, wkładamy kotlety ( pomocna będzie łopatka lub tasak, bo kotlety są delikatne ). Smażymy na średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony.
Gotowe kolety przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podałam z kaszą pęczak z pieczarkami oraz z ogórkiem kiszonym.
Komentarze
Prześlij komentarz