Kotlety z warzyw z rosołu i kaszą jaglaną

Ile razy wyrzuciliście warzywa z rosołu? Mi też to się zdarza, niestety. Oczywiście można je po prostu zjeść ;)
Czasami jak mam wenę, to robię z tych warzyw sałatkę warzywną, jednak jest to bardzo rzadko i jednak wolę smak tej sałatki, jak warzywa gotuje się osobno.
Niestety za dużo pomysłów na wykorzystanie takich warzyw nie mam, ale te kotlety są warte zainteresowania. Można z nich stworzyć pełnowartościowy wege obiad, lub podać z ulubionym sosem np. tzatziki.
Poniższy przepis zawiera podstawowe przyprawy, jednak można trochę pokombinować np. dodać chili.
Zobaczcie, co można wyczarować z resztek !

Składniki ( na 12-15 kotletów):

  • warzywa z rosołu ( mały seler, 2 marchewki, 1 pietruszka)
  • 3 spore ziemniaki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 spora cebula
  • sól, pieprz 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki masła

Ziemniaki obieramy i gotujemy, Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, co czasu aż się zezłoci.


Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Warzywa, razem z ziemniakami ugniatamy na niezbyt gładkie puree ( najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków). 










Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy kaszę jaglaną i wszystko razem mieszamy











Dodajemy jajka, mąkę, posiekaną pietruszkę i wszystko mieszamy, na jednolitą masę.










Gotową masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Schłodzoną masę formujemy na zgrabne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Robimy to bardzo delikatnie, bo masa jest dość luźna.



Olej lub masło dobrze rozgrzewamy, wkładamy kotlety ( pomocna będzie łopatka lub tasak, bo kotlety są delikatne ). Smażymy na średnim ogniu, po około 5 minut z każdej strony.

Gotowe kolety przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.



Kotlety podałam z kaszą pęczak z pieczarkami oraz z ogórkiem kiszonym.






Komentarze

Popularne posty