Makaron Primavera
Całą zimę czekam na zielone warzywa. Uwielbiam szparagi, świeży szpinak, groszek, fasolkę.
Makaron Primavera jak sama nazwa wskazuje ma w składzie wiosenne warzywa. Dowolność doboru warzyw jest w tym przepisie najfajniejsza. Mogą to być wyżej wymienione, a jak nie mamy dostępu do świeżych warzyw to nawet mrożone będą w tym przepisie pasować.
Ja postawiłam oczywiście na szparagi oraz groszek zielony mrożony, którego zawsze mam paczkę w zapasie.
Nie użyłam w tym przepisie śmietanki, tylko trochę masła oraz parmezanu. Ale pomimo tego, danie jest dość niskokaloryczne bo zawiera niecałe 500 kcal.
Idealne danie dla łakomczuchów na diecie:)
Składniki ( 1 porcja):
- 100 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego typu spaghetti
- 100 g szparagów zielonych
- 50 g groszku zielonego
- łyżka masła lub oliwy
- 10 g startego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka dymka
- sól, pieprz
Wstawiamy garnek z wodą na makaron.
W tym czasie płuczemy szparagi i kroimy na około centymetrowe kawałki ( główki zostawiamy).
Białą część dymki drobno kroimy, szczypiorek również siekamy, jednak zostawiamy na później.
Na patelnię wrzucamy masło lub oliwę, dodajemy białą część dymki, chwilę smażymy.
Po kilku chwilach dodajemy szparagi ( bez główek), dodajemy szczyptę soli.. Często mieszamy.
Po upływie 2-3 minut dodajemy groszek oraz posiekany czosnek, mieszamy.
Do gotującej, osolonej wody wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente.
Na sam koniec dodajemy główki szparagów, i wszystko mieszamy.
Dodajemy chochelkę wody z makaronu i chwilę gotujemy aż powstanie sos.
Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę z makaronu.
Jeszcze raz mieszamy i gotowe !
Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem, parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz