Razowa tarta ze szparagami i pomidorkami cherry


Nie jestem maniaczką odchudzania i zdrowej "modnej" żywności. Jednak po dość długiej zimie ilość nadprogramowych kilogramów przekroczyła mój najwyższy limit.
Będąc na diecie wcale nie trzeba sobie odmawiać pysznych rzeczy. Jako nałogowy łakomczuch nie wyobrażam sobie jeść bez smaku i przyjemności, dlatego ulubione potrawy robię w nieco zdrowszych wersjach a co za tym idzie, również mniej kalorycznych.
Dzisiaj podzielę się z wami moją wersją francuskiego klasyku. Najbardziej na świecie kocham tartę z cebulą i boczkiem ale od samej myśli o tym przysmaku można przytyć :)
Dodatki są oczywiście dowolne. Może to być szpinak, fasolka, groszek lub chude mięso drobiowe czy też ryby.
Ja postawiłam na szparagi oraz dla kontrastu koloru, również na  pomidorki cherry.
Danie idealne do zabrania do pracy, na lekki lunch lub zdrową kolację.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
  • 100 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
Składniki na wypełnienie:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • pęczek szparagów
  • 100 g pomidorków cherry
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 jaja
  • 50 g parmezanu, startego
Mąkę oraz masło siekamy ręcznie albo za pomocą malaksera. Jak składniki będą przypominać mokry piasek dodajemy  wodę, szybko łączymy i zagniatamy, następnie gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy, mniej więcej na wielkość formy do tarty, przekładamy i delikatnie ugniatamy, Wystające resztki ciasta odcinamy. Ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, w miarę równomiernie.






Na tak przygotowany spód kładziemy papier do pieczenia, następnie wysypujemy obciążnik np. fasolę, ryż lub specjalne kulki które można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach w gadżety kuchenne lub przez internet.






Tak przygotowane ciasto z obciążnikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie ściągamy papier i dopiekamy jeszcze 5-8 minut, aż spód się zezłoci.

Spód wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175 stopni.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Jogurt z jajkami łączymy za pomocą rózgi. Dodajemy sól, pieprz, połowę parmezanu, mieszamy.

Szparagi oraz pomidorki cherry myjemy. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce a pomidorki kroimy na pół.

Na ostudzony spód do tarty wylewamy masę jogurtowo-jajeczną, następnie kładziemy szparagi oraz pomidorki, i posypujemy resztą parmezanu.

Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.


Tarta najlepiej smakuje jak jest ciepła, jednak na zimno będzie równie smaczna.

Smacznego !




Komentarze

Popularne posty