Ryba w papilotach, z tymiankiem i cytryną
Danie jest szybkie i dietetyczne. Do paczuszki możemy dodać co nam pasuje albo co akurat mamy w lodówce. Ja postawiłam na koper włoski oraz por, dodałam do tego ziemniaki. Rodzaj ryby również nie ma większego znaczenia. Filet z białej morskiej ryby tj. dorsz czy morszczuk, idealnie się komponuje z delikatnym smakiem pora oraz anyżkowym fenkułem ale jeżeli lubicie łososia, to śmiało możecie go użyć.
Idealne danie na lekki obiad, dla łakomczuchów na diecie ;)
Składniki ( 2 porcje):
- 400 g fileta dowolnej ryby ( dorsz, morszczuk, łosoś)
- 400 g ziemniaków
- 1 fenkuł ( koper włoski)
- 1 por, tylko biała część
- skórka z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach ok. 15-20 minut, w zależności od wielkości.
Cytrynę szorujemy i parzymy. Obieramy obieraczką do warzyw ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, oliwę, listki tymianku, wszytko mieszamy.
Rybę osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski z marynatą, mieszamy, zostawiamy na 10-15 minut.
W tym czasie za pomocą mandoliny kroimy na cienkie plasterki fenkuł oraz por.
Ostudzone ziemniaki kroimy na plasterki.
Odrywamy spory kawałek papieru do pieczenia. Dzielimy go pół, i na środku jednej z połówek kładziemy najpierw pokrojone ziemniaki, następnie por oraz fenkuł, delikatnie przyprawiamy.
Na takie posłanie wykładamy rybę, przykrywamy drugą połową papieru do pieczenia.
Po bokach z góry i doły zawijamy papier, następnie za pomocą sznurka związujemy paczuszkę, coś na kształt cukierka.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Po wyciągnięciu dania z piekarnika delikatnie je rozrywamy, uważając, żeby się nie poparzyć.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz