Sałatka ziemniaczana z łososiem i szparagami
Szybka i pyszna sałatka idealna na kolację czy też obiad, który można zabrać ze sobą do pracy.
Jeżeli nie dodamy łososia, będzie to idealny dodatek do dań z grilla.
Danie dietetyczne, bo porcja zawiera około 320 kcal.
Składniki ( 4 porcje duże, 6 mniejszych):
- 1 kg młodych ziemniaków lub ziemniaczków sałatkowych
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g wędzonego łososia
- pęczek cebulki dymki
- czubata łyżka musztardy dijon
- łyżka octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaczki gotujemy w mundurkach. Jeżeli używamy młodych wystarczy je trochę wyszorować.
Ugotowane ziemniaki zostawiamy do ostygnięcia.
Do małego słoiczka ( np po dżemie) dodajemy wszystkie składniki do winegretu czyli musztardę, ocet, oliwę oraz pół łyżeczki soli. Dobrze zakręcamy i energicznym ruchem mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujmy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie.
Po tym czasie wrzucamy je do zimnej wody.
Ziemniaki kroimy na pół, większe sztuki na 4 części. Cebulkę dymkę siekamy, dodajemy do ziemniaków. Wszystko polewamy winegretem, mieszamy.
Szparagi odsączamy na ręczniku papierowym, dodajemy do sałatki delikatnie mieszamy.
Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Na sam koniec kładziemy kawałki wędzonego łososia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz