Schabowe z kością w chili, czosnku i pietruszce oraz puree brokułowo-ziemniaczane


Dopiero od niedawna zasmakowałam w schabowych z kością. Kotlety w takiej formie dostaniemy w większych marketach, jednak takie jakie ja uwielbiam czyli ze świni złotnickiej, możemy dostać tylko u niektórych rzeźników. Ja mam to szczęście, że mam dostęp do takiego mięsa i naprawdę, jak macie możliwość dostania takich kotletów, to polecam z całego serca.
Mięso jest obrośnięte tłuszczem, więc do dań dietetycznych nie należy.
Kotlety w takiej formie  idealnie nadają się na grilla, tak więc korzystajmy póki sezon trwa.

Składniki ( 4 porcje):

4 kotlety z kością ( każdy po około 200-250 g)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
pół pęczka pietruszki, posiekanej

Czosnek, pietruszkę oraz pozbawiona nasion chili drobno kroimy. Wkładamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę oliwy z oliwek.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kotlety, mieszamy tak, żeby były w całości pokryte.








Kotlety marynujemy około 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnie grillową lub grilla.

Na mocno rozgrzaną patelnie lub grilla wkładamy kotlety, od razu zmniejszając płomień.









Kotlety smażymy po około 8-10 minut z każdej strony, jednak na grillu może to potrwać nieco dłużej. Najlepiej zaopatrzyć się w termometr i w momencie jak przewrócimy kotlety na druga stronę i minie kilka minut, to sprawdzamy czy jest 76-78 stopni.
Jeżeli nie posiadamy termometru, to w momencie jak naciskamy mięso powinno " odbijać", nie powinno być miękkie.






Gotowe kotlety podajemy z ulubioną surówką, sałatką ziemniaczaną lub tak jak ja, z puree brokułowo-ziemniaczanym. 

Składniki ( 4 porcje):

  • 1 brokuł o wadze 450 g
  • 700 g ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
Ziemniaki obieramy, brokuła dzielimy na różyczki, łodygę zostawiamy.
Do garnka wkładamy pokrojone ziemniaki oraz łodygę pokrojoną na mniejsze kawałki ( w tej chwili nie ma sezonu na brokuły, więc proponuję obrać łodygę ).











Warzywa zalewamy gorącą wodą, dodajemy sporą szczyptę soli i gotujemy kilkanaście minut.
Po tym czasie dodajemy dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 5 - 10 minut.

Ugotowane warzywa odcedzamy i za pomocą tłuczka robimy puree. Dodajemy kawałek masła oraz pieprz, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty