Stek w tymianku i cytrynie z puree z białej fasoli
Dzisiaj ostatni przepis na wykorzystanie połączenia tymianku i cytryny. Steka można usmażyć w domu, ale jest to również przepis, który z powodzeniem można wykorzystać na grillu.
Danie w całości jest wysokobiałkowe, więc polecam szczególnie dla tych którzy ćwiczą.
Usmażenie steka nie jest trudne i jak to Anthony Bourdain powtarza, że nawet małpa będzie w stanie to zrobić. Kilka wskazówek oraz porad znajdziecie w poście tutaj.
Zróbcie niespodziankę swojej rodzinie i zostańcie SteakMasterem :P
Składniki ( 2 porcje):
- 2 steki po ok. 200 g lub jeden większy ( polecam rostbef, niekoniecznie sezonowany)
- puszka białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- por biała część, lub 4 cebulki dymki
- kilka gałązek tymianku
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie zaczynamy od wyciągnięcia mięsa z lodówki na 30 do 60 minut przed smażeniem.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony por, chwilę smażymy. Dodajemy posiekany jeden ząbek czosnku, odsączoną i przepłukaną fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok.10-15 minut, sprawdzając czy nam się nic nie przypala. Żeby być spokojniejszym można dolać trochę wody, tak ok. 50 ml.
W misce lub głębokim talerzu, mieszamy łyżkę oliwy, sok z połowy cytryny, otartą skórkę ( oczywiście z wyparzonej i wyszorowanej cytryny), posiekany czosnek, szczyptę zmielonego pieprzu i listki tymianku.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy steki.
Mocno rozgrzewamy patelnie grillową. Smażymy steki po 3-4 minuty, jeżeli ma być średnio krwisty, jednak wszystko zależy od grubości mięsa.
Wskazówki jak najlepiej usmażyć steka znajdziecie tutaj.
Usmażone steki przekładamy do miski z pozostałą marynatą, dopiero teraz solimy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 10 minut.
W tym czasie robimy puree z fasoli. Najlepszy będzie do tego tłuczek do ziemniaków. Dodajemy trochę soli ( ale uwaga, bo fasola z puszki jest już wystarczająco słona) i trochę pieprzu.
Do steków idealnie pasują zielone warzywa, u mnie tym razem brokuły.
Smacznego !!!!
*Inspirowałam się przepisem z książki Nigella Ekspresowo
Komentarze
Prześlij komentarz