Stek w tymianku i cytrynie z puree z białej fasoli


Dzisiaj ostatni przepis na wykorzystanie połączenia tymianku i cytryny. Steka można usmażyć w domu, ale jest to  również przepis, który z powodzeniem można wykorzystać na grillu.
Danie w całości jest wysokobiałkowe, więc polecam szczególnie dla tych którzy ćwiczą.
Usmażenie steka nie jest trudne i jak to Anthony Bourdain powtarza, że nawet małpa będzie w stanie to zrobić. Kilka wskazówek oraz porad znajdziecie w poście tutaj.
Zróbcie niespodziankę swojej rodzinie i zostańcie SteakMasterem :P

Składniki ( 2 porcje):

  • 2 steki po ok. 200 g lub jeden większy ( polecam rostbef, niekoniecznie sezonowany)
  • puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • por biała część, lub 4 cebulki dymki
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie zaczynamy od wyciągnięcia mięsa z lodówki na 30 do 60 minut przed smażeniem.



 

W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony por, chwilę smażymy. Dodajemy posiekany jeden ząbek czosnku, odsączoną i przepłukaną fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok.10-15 minut, sprawdzając czy nam się nic nie przypala. Żeby być spokojniejszym można dolać trochę wody, tak ok. 50 ml.


W misce lub głębokim talerzu, mieszamy łyżkę oliwy, sok z połowy cytryny,  otartą skórkę ( oczywiście z wyparzonej i wyszorowanej cytryny), posiekany czosnek, szczyptę zmielonego pieprzu i listki tymianku.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy steki.






Mocno rozgrzewamy patelnie grillową. Smażymy steki po 3-4 minuty, jeżeli ma być średnio krwisty, jednak wszystko zależy od grubości mięsa.
Wskazówki jak najlepiej usmażyć steka znajdziecie tutaj.

Usmażone steki przekładamy do miski z pozostałą marynatą, dopiero teraz solimy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 10 minut.

W tym czasie robimy puree z fasoli. Najlepszy będzie do tego tłuczek do ziemniaków. Dodajemy trochę soli ( ale uwaga, bo fasola z puszki jest już wystarczająco słona) i trochę pieprzu.

Do steków idealnie pasują zielone warzywa, u mnie tym razem brokuły.

Smacznego !!!!













*Inspirowałam się przepisem z książki Nigella Ekspresowo

Komentarze

Popularne posty