Tajska laksa z dynią piżmową i szparagami


Przepis pochodzi z książki " 15 minut w kuchni" Jamiego Olivera. Jak tytuł książki wskazuje, danie jest ekspresowe. Nawet jeżeli nie jesteśmy mistrzami kuchni to danie robi się w maksymalnie 30 minut.
Laksa inaczej gęsta zupa z pastą curry i mleczkiem kokosowym jest sycąca i pyszna a ma zaledwie trochę ponad 600 kcal. Zamiast filetów z udek kurczaka możemy użyć piersi, co bardziej nam smakuje.
Polecam wszystkim tym, którzy lubią orientalne smaki.

Składniki( 3-4 porcje):

  • 4-6 filetów z udek kurczaka
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • 1 świeża papryczka chili
  • 500 g dyni piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka pasty curry
  • pęczek cebulki dymki
  • 1 łyżka masła arachidowego
  • 2 liście limonki Kaffir
  • 1/2 pęczka kolendry ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200-300 g makaronu ryżowego ( w zależności jak gęstą zupę chcemy, ja dałam mniej)
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 puszka mleka kokosowego light ( jeżeli takiego nie posiadamy, można użyć normalnego, jednak wtedy ilość kcal na porcję będzie większa)
  • sok z 2-3 limonek
Na dużym arkuszu papieru kładziemy udka kurczaka, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą 5 smaków.







Przykrywamy papierem, i delikatnie tłuczkiem lub wałkiem rozbijamy.







Na rozgrzana patelnię grillową kładziemy rozbite udka i smażymy po 4-5 minut z każdej strony.








W między czasie do garnka lub głębokiej patelni wlewamy ok. 500 ml gorącej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dynię ścieramy na tarce, możemy do tego użyć malaksera, co skróci czas przygotowania.





Startą dynię wrzucamy do gorącej wody, gotujemy pod przykryciem.

Do malaksera wrzucamy czosnek, obrany imbir, pastę curry, masło orzechowe, kurkumę, cebulę dymkę, olej sezamowy, sos sojowy i sos rybny.








Miksujemy wszystko na pastę.

Gotową pastę dodajemy do gotującej się dyni.





Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce. Kroimy na kawałki, główki odcinamy, zostawiamy na później. 

Do gotującej zupy dodajemy, szparagi, mleko kokosowe i gotujemy 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pokruszony makaron oraz główki szparagów. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty.

Upieczone filety z udek kurczaka skrapiamy miodem i posypujemy sezamem.

Gotowe udka kroimy w paski, wykładamy na zupę.

Na sam koniec próbujemy zupę, ewentualnie dodajemy sól, sos sojowy, dodajemy sok z limonki.

Gotową laksę posypujemy kolendrą, jeżeli używamy oraz pokrojoną papryczką chili.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty