Tortilla czyli hiszpański omlet z ziemniakami i chorizo
Zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu? Albo nie macie czasu na wymyślne gotowanie a chcecie zjeść treściwy posiłek na obiad? Jest to bliska krewna włoskiej frittaty,jednak nieco się od niej różni.
W klasycznej tortilli głównymi składnikami są ziemniaki i jajka.
Moja wersja jest bogatsza o chorizo, czerwoną paprykę oraz czerwoną cebulę.
Idealna propozycja na szybki obiad, kolację lub późne śniadanie.
Składniki ( 4 jajka):
- 8 jaj
- 70 g kiełbasy chorizo
- 30-40 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia czerwona cebula
- pół czerwonej cebuli
- sól, pieprz do smaku
- oliwa lub olej do smażenia, 1 łyżka
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chorizo i pokrojoną paprykę. Chwilę razem smażymy, po kilku minutach podsmażone składniki przekładamy na talerz.
Do miski wybijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i chwilę ubijamy, za pomocą widelca.
Do podsmażonych ziemniaków wrzucamy, pozostałe składniki i wszystko zalewamy ubitymi jajkami.
Rozgrzewamy piekarnik z opcją grilla do 200 stopni ( jeżeli nie mamy takiej opcji, włączamy góra - dół ).*
Tortillę smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, po tym czasie wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika, na najwyższą półkę, na około 5-10 minut.
Gotowy omlet kroimy w trójkąty, można podać z ulubioną sałatką.
* Można też usmażyć tortillę klasycznie, jednak nie jest to takie proste bo omleta trzeba przewrócić na drugą stronę, najlepiej za pomocą drugiej patelni. Łatwiejsze jest wstawienie tortilli do piekarnika, jednak do tego potrzebujemy patelnię z żaroodporną rączką.
Komentarze
Prześlij komentarz