Botwinka z jajkiem

Botwinka to moja jedna z ulubionych, sezonowych zup. Jest delikatna w smaku oraz bardzo prosta w wykonaniu. Jeżeli jest już sezon na zieloną fasolkę szparagową, również ją dodaje.
Najbardziej smakuje mi z dodatkiem śmietanki oraz jajka.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • pęczek młodej marchewki
  • 500 g młodych ziemniaków
  • pół pęczka koperku
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, liście lubczyku
  • 50 ml soku z cytryny
  • śmietanka 30 % lub 18 %, 100 ml
  • do podania, jajko ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
Do garnka wlewamy dwa litry wody. Dodajemy przyprawy oraz sporą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Można dorzucić związane łodygi kopru, które później wyciągniemy.
Marchewkę myjemy, kroimy, wrzucamy do wody. Botwinkę dokładnie płuczemy. Odrywamy łodygi z małymi buraczkami, kroimy, wrzucamy do zupy. Liście dodajemy trochę później.
Ziemniaki myjemy, obieramy lub skrobiemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.
Po około 10 minutach dodajemy pokrojone liście botwiny.
Po kolejnych 5 minutach dodajemy sok z cytryny, sprawdzamy smak i ewentualnie dosalamy oraz dodajemy pieprz. Dodajemy posiekany koperek.
Wyłączamy ogień i wlewamy śmietankę.
Botwinkę wlewamy na talerze. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty