Chili z golonek indyka i szybka salsa z kukurydzy i pomidorków cherry


Jest moja wersja przepisu Jamiego Olivera z książki Gotuje Sprytnie. Zamiast goleni wołowej użyłam wciąż niedocenianie golonki z indyka.
Mięso w takiej postaci jest przepyszne i przy małym wkładzie pracy wychodzi nam naprawdę sporo jedzenia. Idealnie się nadaje na imprezę, gdzie będziemy karmić sporo ludzi.
Danie trzeba przygotować trochę wcześniej, bo w piekarniku spędzi około 5 h.
Można podać z ryżem, w tortillach, z salsą oraz zimną Coroną, żeby jeszcze bardziej poczuć meksykański klimat.

Składniki ( na około 6- 8 porcji):
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili lub chipotle ( wędzona ostra papryka)
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki ( jeżeli używamy chipotle, pomijamy)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 liście laurowe
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 golonki indycze
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( może też być czarna)
  • łyżka oleju
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Cebulę, czosnek, ostre papryczki oraz łodygi z pęczka kolendry siekamy.
Do brytfanki lub innego naczynia, które nadaje się do zapiekania wlewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekane składniki oraz przyprawy i smażymy na wolnym ogniu 10-15 minut, regularnie mieszając i podlewając odrobiną wody ( żeby nam się nie przypaliło).

W między czasie golonki oprószamy solą oraz pieprzem.









Do podsmażonych przypraw dodajemy pomidory z puszki, dolewamy 2 puszki wody i doprowadzamy do wrzenia.

Do gotującego sosu dodajemy golonki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 4 - 5 h.

Godzinę przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę,  i wstawiamy z powrotem do piekarnika.

20 minut przed końcem pieczenia dorzucamy fasolę, i z powrotem wstawiamy do piekarnika.

Gotowe golonki wyciągamy z sosu, i za pomocą dwóch widelców oddzielamy mięso od kości ( golonki indycze posiadają "szable", które przypominają rybie ości; ich również się pozbywamy).









Mięso dorzucamy do sosu.

Do tego chili idealnie pasuje szybka salsa.

Składniki ( na 4 porcje):

  • 4 dymki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Puszkę kukurydzy mieszamy z pokrojonymi pomidorkami cherry oraz pokrojoną czerwoną papryką i cebulką dymką. Dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz sok z połowy cytryny. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, wszytko mieszamy.


Podajemy z ryżem, w tortillach lub w formie taco.

Gotowe chili oraz salsę posypujemy kolendrą.

Jeżeli zostało nam trochę chili, można z niego zrobić szybkie burrito.

Na każdą porcję chili liczymy około 25-30 g białego ryżu.

Na tortillach kładziemy wymieszane chili z ryżem.

Zawijamy i kładziemy na kawałek foli aluminiowej. Szczelnie zawijamy, może być w formie cukierka.
Tak przygotowane burrito wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.


Odwijamy z foli i zajadamy.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty