Dietetyczny hummus


Hummus to chyba najbardziej znana wege pasta pochodząca z krajów arabskich. Najlepiej smakuje z chlebkami lub świeżymi warzywami.
Świetnie się sprawdza na imprezach, zamiast chipsów lub innych niezdrowych przekąsek.
Pomimo, że hummus sam w sobie jest zdrowy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję dodaje się do niego sporo oliwy.
Moja wersja jest mniej kaloryczna ale równie pyszna.
Polecam !


Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta kuminu
  • szczypta soli
  • 1 -2 łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwa, papryka 
Ciecierzycę odlewamy ( ale wodę zostawiamy), wrzucamy posiekany ząbek czosnku, przyprawy i połowę wody z ciecierzycy. Miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej konsystencji. Hummus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego żeby ją uzyskać trzeba dodać odrobinę jogurtu lub oliwy. 

Gotowy hummus skrapiamy oliwą, oraz posypujemy papryką.

Podajemy z warzywami i  pieczywem.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty