Duszone policzki wieprzowe oraz puree z selera
Policzki wieprzowe czy też wołowe są uznawane za rarytas, dlatego ciężko je dostać. Czasami pojawiają się w większych marketach ale jeżeli mamy zaprzyjaźnionego rzeźnika, można zapytać czy dostaniemy taki rodzaj mięsa.
Oczywiście jeżeli nie dostaniemy polików, sposób w jaki je przygotowałam nada się również do obróbki karkówki czy też schabu.
Dodatkiem do dania jest puree z selera. Żeby było bardziej zwarte można je pomieszać z ziemniakami.
Danie proste, idealne na niedzielny obiad.
Składniki ( 4 porcje):
- 800-1000 g policzków wieprzowych ( lub innej części wieprzowiny)
- 50 g mąki
- sól, pieprz
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- 1 kg selera
- łyżka soku z cytryny
- mleko 200 ml
- masło, 2 łyżki
Policzki pozbywamy błonek.
Oprószamy je solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy policzki z każdej strony, na złoty kolor.
Pokrojone warzywa dodajemy do policzków.
Chwilę razem smażymy, następnie zalewamy gorącą wodą, tak żeby przykrywała mięso. Dodajemy liść laurowy, przykrywamy i dusimy około 40 minut lub do czasu, aż mięso będzie miękkie. Trzeba od czasu do czasu przemieszać sos, żeby nam nic nie przywarło.
W między czasie przygotowujemy puree.
Seler obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy mleko oraz wodę, tak aby przykrywała warzywa. Dodajemy szczyptę soli, i gotujemy do czasu, aż seler będzie miękki.
Ugotowany seler odcedzamy, odparowujemy.
Za pomocą blendera, ewentualnie tłuczka robimy puree. Dodajemy masło, doprawiamy, trochę soku z cytryny, wszystko mieszamy.
Na talerze wykładamy puree, a na to mięso z sosem.
Do dania podajemy ulubioną sezonową surówkę lub ogórki, małosolne lub kiszone.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz