Jajecznica na parze


Dzięki takiemu sposobowi przygotowywania, jajecznica nie jest sucha, pomimo tego, że nie trzeba dodawać do niej tłuszczu oraz równomiernie się ścina.
Polecam wypróbować taki sposób gotowania.

Składniki ( 4 porcje):

  • 8-10 jajek
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • kawałek masła ( opcjonalnie, do smaku)

W żaroodpornej misce za pomocą widelca lub rózgi, lekko ubijamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz szczypiorek.
Miskę z jajkami kładziemy na garnku z gotującą się wodą.






Często mieszamy, dokładnie zaczynając od dna ( tam jajecznica będzie się najszybciej ścinać).

Jak jajecznica będzie ścięta, możemy dodać kawałek masła, dla smaku.

Ściągamy miskę z ognia ( ostrożnie, bo jest mocno rozgrzana).

Podajemy z pieczywem oraz sezonowymi warzywami.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty