Jajecznica na parze
Dzięki takiemu sposobowi przygotowywania, jajecznica nie jest sucha, pomimo tego, że nie trzeba dodawać do niej tłuszczu oraz równomiernie się ścina.
Polecam wypróbować taki sposób gotowania.
Składniki ( 4 porcje):
- 8-10 jajek
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- kawałek masła ( opcjonalnie, do smaku)
W żaroodpornej misce za pomocą widelca lub rózgi, lekko ubijamy jajka, dodajemy sól, pieprz oraz szczypiorek.
Miskę z jajkami kładziemy na garnku z gotującą się wodą.
Często mieszamy, dokładnie zaczynając od dna ( tam jajecznica będzie się najszybciej ścinać).
Jak jajecznica będzie ścięta, możemy dodać kawałek masła, dla smaku.
Ściągamy miskę z ognia ( ostrożnie, bo jest mocno rozgrzana).
Podajemy z pieczywem oraz sezonowymi warzywami.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz