Kurczak w parmezanie, szybka zapiekanka ziemniaczana i duszona botwina
Botwinę można wykorzystać nie tylko w zupie. Podduszona na maśle idealnie nadaje się jako dodatek do dania głównego. Generalnie jest trochę podobna do szpinaku, więc tak samo można ją wykorzystać np. do farszów.
Parmezan pomimo tego, że jest wysoko kaloryczny można go jeść na diecie, bo jest to ser bardzo intensywny w smaku, więc wystarczy odrobina, żeby zmienił charakter dania.
Danie jest wielozadaniowe, ale jak wszystko sobie odpowiednio rozplanujemy, to przygotowanie jego zajmie nam niewiele czasu.
Składniki:
- 500-600 g piersi z kurczaka ( ewentualnie t.zw. polędwiczek)
- pęczek botwiny
- pęczek szparagów ( wychodzi około 300 g),zielonej fasolki lub innych zielonych sezonowych warzyw
- 1 kg młodych ziemniaków
- 100 ml śmietany 12%
- 50 g parmezanu
- łyżka masła, plus odrobina do wysmarowania formy
- sól, pieprz
- tymianek
- opcjonalnie sok z cytryny
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Mają być ugotowane, ale żeby się nie rozpadały.
Jeżeli używamy całych piersi kurczaka, kroimy je w paski. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wysypujemy go na papier lub na talerzyk, i obtaczamy w nim kawałki kurczaka.
Opanierowanego kurczaka przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odparowujemy. Zostawiamy chwilę do wystygnięcia.
Nastawiamy piekarnik do 200 stopni.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy w formie do zapiekania wcześniej wysmarowanej masłem. Każdą warstwę posypujemy solą oraz pieprzem, oraz smarujemy śmietaną.
Powtarzamy czynność, dopóki nie wykorzystamy wszystkich ziemniaków. Całość posypujemy pozostałym z panierowania kurczaka parmezanem.
Kurczaka oraz zapiekankę posypujemy gałązkami tymianku, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
W międzyczasie dokładnie myjemy botwinę. Odkrawamy małe buraczki ( można je wykorzystać do zupy), i drobno kroimy.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy botwinę oraz pozostałe zielone warzywa ( jeżeli nie używamy dodatkowych warzyw, proponuję użyć dwa pęczki botwiny). Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Na talerze wykładamy kurczaka, trochę zapiekanki oraz porcję duszonej botwiny.Gotowe danie możemy skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz