Kuskus z kalafiora, pieczony łosoś w szynce parmeńskiej oraz sos z suszonych pomidorów
Kaszka kuskus jest jedną z moich ulubionych, jednak w dzisiejszym poście podzielę się pomysłem jak zrobić pyszny i dietetyczny dodatek z kalafiora. Oczywiście taki kalafior z bułką tartą jest najlepszy, ale na diecie niestety takie danie nie jest wskazane.
Kuskus z kalafiora można wykorzystać do wielu potraw, jednak ja postawiłam na łososia owiniętego w szynkę oraz szybki sos z pomidorów suszonych.
Danie szybkie, niskokaloryczne i przede wszystkim zdrowe.
Składniki ( 4 porcje):
- 4 filety z łososia po ok. 150 g
- 4-8 plastrów szynki długo dojrzewającej np. parmeńskiej
- 1 duży kalafior
- kawałek masła
- 4-6 suszonych pomidorów ( najlepiej nie takich z oleju)
- 200 ml mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Filety łososia owijamy w szynkę. Szynka jest dość słona, dlatego pomijam przyprawianie filetów.
Zawinięte filety kładziemy na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem.
Pieczemy około 15-20 minut.
Mleko wlewamy do rondelka, wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut.
Kalafior wrzucamy do malaksera i robimy z niego drobną kaszkę. Jeżeli nie posiadamy takiego sprzętu, kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Rozdrobniony kalafior przekładamy do głębokiego garnka lub na patelnię, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki wody oraz kawałek masła i pod przykryciem dusimy około 10 minut.
Teraz wracamy do sosu. Do ugotowanych pomidorów dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli oraz pieprzu i wszystko blendujemy do czasu aż będzie dość gładki. Można dodatkowo przetrzeć przez sito, jeżeli lubimy idealnie gładkie sosy.
Jeżeli sos jest za rzadki, trzeba będzie go odparować czyli gotować na wolnym ogniu, często mieszając, do czasu aż uzyskamy odpowiednią gęstość.
Na talerz kładziemy kuskus z kalafiora, odrobinę sosu oraz łososia.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz