Pieczone sajgonki


Kto nie lubi sajgonek? Jednak te kupione  i smażone w głębokim tłuszczu raczej nie należą do zdrowych i dietetycznych dań. 
Sajgonki to szybkie i proste danie, każdy sobie z nimi poradzi. A takie pieczone w piekarniku są nie tylko mało kaloryczne ale również zdrowe.

Składniki ( 16-20 sajgonek):
  • 400 g mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub z indyka)
  • 100 g cienkiego makaronu sojowego lub ryżowego, ugotowanego
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona w cienkie słupki
  • 2 marchewki, pokrojone w paski
  • garść zielonego groszku
  • 5-6 cebulek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • garść grzybków mun
  • garść pędów bambusa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • olej
  • ok. 40 arkuszy papieru ryżowego
Najpierw przygotowujemy farsz. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, posypujemy przyprawami. Jak się wszystko ładnie podsmaży, dodajemy pozostałe składniki ( oprócz makaronu). Chwilę wszystko dusimy, sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy sos sojowy, jeżeli jest dla nas za mało słone. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron, posiekany ( ja używam do tego nożyczek) i wszystko mieszamy.






Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą. Bierzemy dwa arkusze papieru ryżowego i chwilę je moczymy.

Na namoczone arkusze wykładamy ok. 2 łyżki farszu i zawijamy po bokach i rolujemy w zgrabne sajgonki.
Powtarzamy czynność do momentu aż skończy się nam farsz, papier ryżowy lub ona składniki.







Zawinięte sajgonki przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Smarujemy je olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem (lub do 200 stopni bez) na około 15-20 minut.














Gotowe sajgonki podajemy z sosem chili.





Smacznego !











Komentarze

Popularne posty