Ryba w cieście curry i puree z groszku


Fish and chips to klasyk angielskiej kuchni. Dzisiejszy przepis to moja wersja tego dania. Postanowiłam zrezygnować z frytek na rzecz puree z zielonego groszku, który również jest bardzo angielski.
Najlepsza ryba do tego dania to dorsz, lub inna o zwartym białym mięsie.
Danie nie do końca jest dietetyczne, bo rybę w cieście się smaży, najlepiej na głębokim tłuszczu.
Oczywiście możemy wykorzystać przepis tylko na puree, a rybę upiec w piekarniku.

Składniki( 4 porcje):

  • 500-600 g dorsza
  • 100 g mąki pszennej samorosnącej lub zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, jeżeli używamy zwykłej mąki
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki curry
  • 1 jajo
  • 100-150 ml wody gazowanej lub piwa
  • 600 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 spory ziemniak
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Groszek zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziemniaki, dodajemy sól,  i gotujemy 20 minut.

Jak warzywa będą miękkie, odcedzamy a następnie za pomocą tłuczka  lub blendera robimy puree.



Rybę kroimy na mniejsze kawałki.

Mąki mieszamy z curry, dolewamy wodę lub piwo , taką ilość aby ciasto miało konsystencję kwaśniej śmietany.

Oprószone solą oraz pieprzem kawałki ryby, moczymy w cieście.



Zamoczone w cieście kawałki ryby smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu aż staną się złociste i chrupiące, co zajmie około 5 minut z każdej strony.

Usmażone ryby odsączamy na ręczniku papierowym.




Podajemy z puree oraz kawałkiem cytryny.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty