Ryba w cieście curry i puree z groszku
Fish and chips to klasyk angielskiej kuchni. Dzisiejszy przepis to moja wersja tego dania. Postanowiłam zrezygnować z frytek na rzecz puree z zielonego groszku, który również jest bardzo angielski.
Najlepsza ryba do tego dania to dorsz, lub inna o zwartym białym mięsie.
Danie nie do końca jest dietetyczne, bo rybę w cieście się smaży, najlepiej na głębokim tłuszczu.
Oczywiście możemy wykorzystać przepis tylko na puree, a rybę upiec w piekarniku.
Składniki( 4 porcje):
- 500-600 g dorsza
- 100 g mąki pszennej samorosnącej lub zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, jeżeli używamy zwykłej mąki
- 100 g mąki z ciecierzycy
- pół łyżeczki curry
- 1 jajo
- 100-150 ml wody gazowanej lub piwa
- 600 g zielonego groszku, mrożonego
- 1 spory ziemniak
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- cytryna do podania
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Groszek zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziemniaki, dodajemy sól, i gotujemy 20 minut.
Jak warzywa będą miękkie, odcedzamy a następnie za pomocą tłuczka lub blendera robimy puree.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki.
Mąki mieszamy z curry, dolewamy wodę lub piwo , taką ilość aby ciasto miało konsystencję kwaśniej śmietany.
Oprószone solą oraz pieprzem kawałki ryby, moczymy w cieście.
Zamoczone w cieście kawałki ryby smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu aż staną się złociste i chrupiące, co zajmie około 5 minut z każdej strony.
Usmażone ryby odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z puree oraz kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz